preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2971237
Mediji o nama, novinarski kutak

    

Urednici Novinarskog kutka su: Ivana Canjuga, Marina Ivanović, Ida Lacković, Andreja Remar Vidrač, Marijana Martinec.
  ŠESTICA

MATEMATIČKA ŠESTICA

 
 

 
 

 
   
 

 
 

 
 

 
 

 

 

Urednica Matematičke šestice je Katica Kalajdžija. Do 2012. urednica Šestice bila je Snježana Sokol.

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Županijska smotra Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje
Autor: Ida Lacković, 18. 10. 2016.

Dana 15. 10. 2016. na Franjevačkom trgu održana je Županijska smotra Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje. Sudjelovalo je 35 škola naše županije koje su na različite načine lijepo prezentirale svoje radove. 


Svaki izložbeni prostor odisao je vedrinom, maštovitošću, šarenilom jesenskih boja, različitim plodovima zemlje. Našlo se tu bundeva, kukuruza, mrkve, pšenice, jabuka i mnoštvo drugih plodova. No, ono najbitnije, a što je zasigurno izmamilo sunce da rastjera oblake i kišu, bila je toplina učeničkih osmijeha koji su sa ponosom prezentirali svoju školu. Najdraži osmijesi bili su osmijesi učenika VI. osnovne škole Varaždin koji su bili prihvaćeni od svih prolaznika u gradu. Ovogodišnja tema našeg izložbenog prostora bila je - buča. Naši su učenici spremno i radosno prezentirali svako pripremljeno jelo. Petero učenika iz razredne nastave i dvoje iz predmetne nastave zajedno s učiteljicama Brankom Kiđemet, Margaretom Živković, Janjom Fotak i Janjom Šincek te učiteljem Darijom Mijačem i Lukom Borščakom pripremili su prezentaciju o buči – kraljici jeseni. Prethodni posjet uljari doprinio je saznanju novih informacija kako nastaje bučino ulje. Sve je bilo prezentirano putem prezentacije pod nazivom „Od sjemenki do ulja“.  Na satovima Domaćinstva u školi učenici su radili rezance od buče, kuhali kompot, ali i ukusnu juhu. Sve to što su svojim marljivim i vrijednim ručicama napravili bilo je prezentirano na smotri te ponuđeno prolaznicima i prosudbenoj komisiji kako bi mogli kušati fine okuse buče na različite načine. Šaljemo veliku zahvalnost za pomoć na smotri svim majkama, bakama, tetama naših učenika koje su se pridružile gotovim proizvodima svojeg kulinarskog umijeća. Uz proizvode od buče bile su predstavljene različite vrste kruha, peciva, kolača, pita zajedničkog okusa, a to je okus ukusne i zdrave buče koja pomaže našem zdravlju u velikoj mjeri. Postoji mnoštvo recepata za proizvode od buče pa su naši učenici i učitelji napravili malu knjižicu pod nazivom Bučina riznica koja je sadržavala desetak kratkih recepata. Knjižica je bila napravljena u nekoliko primjeraka tako da svatko tko je želio ponijeti buču, kraljicu jeseni, na papiru mogao je to i učiniti.

Nagradu za najoriginalniji izložbeni prostor ponijela je Osnovna škola Šemovec koja će sljedeće godine biti domaćin županijske smotre Dana kruha. No, zasigurno možemo biti ponosni na rad naših učenika, učiteljica i učitelja i njihovo predstavljanje na Smotri jer od početka pa sve do kraja izložbeni prostor nikada nije bio prazan, već se veliki broj prolaznika zaustavljao. Nitko nije mogao odoljeti  mirisima koji su ih cijelo vrijeme mamili da dođu i kušaju proizvode od buče. Ovakav tip smotre pomaže da svi naučimo nešto više o samoj ekološkoj poljoprivredi i njezinoj prednosti u svakodnevnom životu, ali i o narodnim običajima našega kraja. Posebno se prezentiraju načini pripremanja hrane i način života nekada. Svi naučimo biti zahvalni na blagodatima naše zemlje i svim plodova koje nam ona daje, ali naučimo i kako maštovitosti, kreativnosti, ljudskoj upornosti i radu nema kraja.        Fotografije.

Prezentaciju možete preuzeti u prilogu.

Autorica teksta: Janja Šincek



Priloženi dokumenti:
Dani_kruha.pptx (14.05 MB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju