preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2572103
Kultura

Ovdje možete saznati o projektima u kulturi kao i o aktivnostima naših učenika.

 
Dan kulture Mojih 6 minuta Knjižnica  
       
 
Ples generacije Božićni plesnjak Maškare  

 

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
Autor: Bojana Perko, 20. 11. 2019.

Tijekom Domovinskog rata formirano je nekoliko bojišta, od kojih je najteže i presudno bilo istočnoslavonsko. Tu je Hrvatska bila izložena izravnoj agresiji iz Srbije. Najteže udare podnio je grad Vukovar.


Grad je u tromjesečnoj opsadi gotovo potpuno srušen, a stradao je i velik broj njegovih građana. Nakon što je 18. studenoga 1991. godine pao u ruke JNA i srpskih jedinica, branitelji su ubijeni ili odvedeni u zatvore i logore u Srbiji. Ubijeni zarobljenici, među kojima su bili i ranjenici iz vukovarske bolnice, pokopani su u masovne grobnice, od kojih je najveća na Ovčari. Preživjelo je stanovništvo napustilo grad.

Kao spomen na junačku obranu grada Vukovara, svake se godine dan 18. studenoga obilježava kao Dan spomena na žrtve Vukovara.

Ove se godine obilježava 28. obljetnica tog povijesnog događaja. U hodniku škole te u učionici povijesti uređen je prigodni pano povodom pada grada te su bile zapaljene svijeće u znak počasti svim sudionicima obrane grada. U nedjelju, 17. listopada, na Trgu kralja Tomislava ispred Gradske vijećnice predstavnici naše škole položili su svijeće u sklopu svečanosti obilježavanja ove važne obljetnice.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju