preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 3043226
Knjižnica

 

Popis školske lektire

Iz povijesti škole - Školski listovi 2003.-2015.

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Knjižnice bez granice – gošće iz Indije posjetile i našu školsku knjižnicu
Autor: Nataša Narančić, 15. 6. 2024.

Na svojem su obilasku hrvatskih škola i knjižnica, a u sklopu programa Knjižnice bez granica: suradnja hrvatskih i indijskih školskih knjižnica (Libraries without borders: cooperation between Croatian and Indian school libraries), gđa Mamta Maggu i gđa Vinaya Pujari iz Bal Bharati Public School iz grada Noide u Indiji posjetile i našu školu. U pratnji voditeljice Marine Mavrek, knjižničarke IV. osnovne škole Varaždin, obišle su deset varaždinskih knjižnica


Vinaya Pujari ravnateljica je, a Mamta Maggu knjižničarka osnovne škole Bal Bharati Public School iz grada Noide u Indiji, koja je u procesu pisanja stručnoga članka o knjižnicama u Indiji i Europi za koji je odabrala Hrvatsku.

Foto: Marina Mavrek

Obilazak škole i knjižnice

Po dolasku u VI. osnovnu školu, ravnatelj Mario Stančić je uz psihologa Leona Aleksića, edukacijsku rehabilitatoricu Ines Nemet i knjižničarku Natašu Narančić, gošće poveo na kratki obilazak škole, predstavio im njezine specifičnosti, brojne školske projekte i izvannastavne aktivnosti, a zatim su se zaputili u knjižnicu.

Foto: Mina Zadravec

U knjižnici im je knjižničarka ispričala o bivšem knjižničaru, pokojnom Miroslavu Cmuku i o njegovom izvrsnom radu s djecom, a zatim im je predstavila i neke od aktivnosti i projekata koje i sama provodi s učenicima. U tome nije bila sama; uz nju su cijelo vrijeme bile učenice Elizabeta Canjuga i Mina Zadravec koje su gošćama uručile poklon dobrodošlice. Učenice su se trudile knjižnicu i školu prikazati u najboljem svjetlu te su s gošćama iz Indije izvrsno komunicirale na engleskom jeziku.

Storytelling za učenike četvrtoga razreda

Gospođa Vinaya Pujari učenicima četvrtih razreda ispripovijedala je priču o vrijednosti zdravog razuma u odnosu na obrazovanje. U priči četvorica prijatelja odluče iskoristiti svoje obrazovanje kako bi zaradili novac. Među njima je jedan koji nema formalno obrazovanje, već posjeduje zdrav razum. Tijekom putovanja šumom naiđu na kosti mrtvog lava i odluče iskoristiti svoje znanje da ga ožive. Trojica obrazovanih koriste svoje vještine da ožive lava, dok se četvrti, svjestan opasnosti, popne na drvo kako bi bio na sigurnom. Njegovi ga prijatelji ismijavaju, ali nakon što ožive lava, lav ih, gladan, pojede, dok jedini preživljava onaj koji se popeo na drvo.

Foto: Leon Aleksić

Gregov dnevnik popularan i u Indiji

Učenicima se priča jako svidjela i složili su se da ocjene nisu uvijek toliko bitne koliko su važne vještine koje stječu tijekom života. Nakon priče učenici su imali brojna pitanja, uglavnom o životu u Indiji. Saznali su koja su tradicionalna indijska jela i koji su najpoznatiji indijski festivali, a raspitali su se i o aktivnostima u knjižnici škole Bal Bharati Public School. Primijetili su da i njihovi učenici, jednako kao i naši, vole Gregov dnevnik Jeffa Kinneya te književnika Roalda Dahla. Također, saznali su za neke nove zanimljive naslove koji nisu dostupni u hrvatskome prijevodu, ali bi ih mogli nabaviti na engleskome.

Neke je učenike ovo iskustvo toliko oduševilo da su i sami poželjeli otputovati u Indiju i upoznati tamošnju kulturu. Ovaj će im posjet sigurno još dugo ostati u sjećanju.

Više fotografija pogledajte u fotogaleriji.





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju