preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 3043226
Knjižnica

 

Popis školske lektire

Iz povijesti škole - Školski listovi 2003.-2015.

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
150. godišnjica rođenja Ivane Brlić Mažuranić u našoj knjižnici: od razmjene straničnika do escape rooma
Autor: Nataša Narančić, 29. 4. 2024.

Velikanka hrvatske književnosti Ivana Brlić-Mažuranić rođena je 1874. godine pa su se i u našoj školi organizirale razne aktivnosti kako bi se dostojno proslavio njezin 150. rođendan. Jedna od najuzbudljivijih aktivnosti bila je organiziranje escape rooma namijenjenog učenicima četvrtih i šestih razreda.


Školska knjižničarka Nataša Narančić odabrala je upravo te učenike za sudjelovanje jer su četvrtaši upoznati s Pričama iz davnine i čitaju Šumu Striborovu, dok se šesti razredi susreću s ostalim Pričama iz davnine, s naglaskom na priču Kako je Potjeh tražio istinu. Primijetila je da priča Lutonjica Toporko i devet župančića često ostaje nepravedno zanemarena i da učenici o njoj ne znaju previše, a budući da nosi vrijedne poruke o zaštiti okoliša, činila se savršenim odabirom za obilježavanje Ivaninog rođendana koji je četiri dana prije Dana planeta Zemlje i pet dana prije Noći knjige.

Escape room nazvan „Bijeg s oblaka“ pred učenike je postavio izazov: njihov je zadatak bio pomoći Lutonjici Toporku i njegovoj braći da nadmudre djeda Neumijku i pobjegnu s oblaka. Da bi to uspjeli, morali su se dobro upoznati s pričom i njezinim motivima te svladati niz zagonetki. Počelo je naizgled jednostavnom porukom koja ih je uvela u svijet Ivanine priče:

Pred tobom je pregršt Ivaninih stvari i bića

- pronađi koliko je među njima javorovih listića

broj upiši riječima i saznaj kako započinje ova priča.

Sljedeće zagonetke vodile su ih prostorom knjižnice u potrazi za ostalim tragovima, a završni zadatak bio je doći do šubare s kojom je na ljestvama čekala baka, predmeta koji je Toporka vezao za zemlju i koji je bio ključan za njihov uspješan bijeg.

Svi su se učenici izvrsno snašli, no posebno su se istaknuli učenici 4. c razreda čiji je bijeg trajao rekordnih 15 minuta i 3 sekunde. Među učenicima 6. razreda najuspješnijima su se pokazali učenici 6. a razreda koji su pokazali dobre organizacijske sposobnosti te timskim radom zadatke riješili za 16 minuta i 46 sekundi. Svi sudionici koji su uspješno riješili izazove nagrađeni su slatkišima, koje su odlučili podijeliti međusobno ili sa svojim razredima. Najuspješniji među njima, koji su postigli najbolje rezultate u „bijegu“, nagrađeni su prigodnim knjigama – upravo slikovnicom Lutonjica Toporko i devet župančića kako bi se još bolje upoznali s pričom, a učenici iz njihovih razreda prigodnim straničnicima s motivom Noći knjige.

Nakon ove nezaboravne avanture sigurno je da će priča o Lutonjici Toporku još dugo živjeti među učenicima naše škole.

Osim što su se pokazali najboljima u logičkom zaključivanju, učenici 4. c razreda pokazali su su i izuzetnu kreativnost. Na inicijativu knjižničarke IV. osnovne škole Varaždin Marine Mavrek organizirana je razmjena straničnika na temu priče Šuma Striborova s učenicima četvrtoga razreda njezine škole. Naši su se učenici potrudili napraviti prigodne straničnike za svoje vršnjake, a oni koje su dobili zauzvrat oduševili su ih. Posebno je drago bilo učenici koja je u našu školu došla ove godine:

- Dobila sam bookmarker učenika iz razreda u koji sam išla prošle godine! – veselo je izjavila.

Pogledajte još fotografija u fotogaleriji.

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju