preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 3043217
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
VI. osnovna škola sudjelovala u Bookmark Exchange projektu
Autor: Nataša Narančić, 15. 1. 2024.

Učenici šestoga i osmoga razreda VI. osnovne škole Varaždin ove su godine prvi put sudjelovali u Bookmark Exchange projektu, međunarodnom projektu koji organizira Međunarodna udruga školskih knjižničara (International Association of School Librarianship - IASL). Koordinatorica projekta za VI. osnovnu školu je knjižničarka Nataša Narančić.


Projekt svake godine ima različitu temu, a ovogodišnja tema bila je: Školska knjižnica: Moje sretno mjesto gdje cvatu kreativnost i mašta. Ta je tema nadahnuta temom IASL Konferencije za 2023. godinu Napredne školske knjižnice: Istraživanje, politika i praksa. Tema naglašava važnost školskih knjižnica koje otvaraju vrata avanture i čarobnih mjesta za djecu, gdje se prijateljuje s knjigama, uči o različitim kulturama, komunicira s drugim čitateljima i  gdje se stvaraju doživotne veze.

Cilj Bookmark Exchange projekta poticanje je komunikacije među školama iz različitih dijelova svijeta i promicanje kulturne razmjene. Učenici su u projektu imali priliku istraživati i izrađivati straničnike (bookmarkere) inspirirane knjigama i temama koje su ih motivirale i potaknule na čitanje.

Učenici VI. osnovne škole Varaždin su svoje straničnike oslikali motivima iz svojih najdražih djela koja su ih inspirirala za čitanje. Neki su se inspirirali knjigama koje su promijenile njihov pogled na svijet, neki su crtali inspirirani čitanjem općenito, a neki su željeli podijeliti preporuke knjiga i žanrova koje vole sa svojim vršnjacima.

Učenici koji su sudjelovali u projektu predstavili su se partnerima iz Portugala iz škole Agrupamento de Escolas Dr. Mário Fonseca. U svojoj prezentaciji ukratko su opisali školsku knjižnicu i aktivnosti u njoj, posebno istaknuvši kutak s preko 1500 stripova te veliku kolekciju društvenih igara. Također su spomenuli svoje omiljene knjige i motive koji su ih inspirirali za izradu straničnika. Učenici su izrazili nadu da će njihovi straničnici biti korišteni u omiljenim knjigama njihovih portugalskih vršnjaka.

Učenici su bili izuzetno zadovoljni primljenim straničnicima iz Portugala koji su bili prekrasno oslikani i vrlo kreativni. Ovo iskustvo dodatno ih je motiviralo te se s velikim veseljem raduju sudjelovanju u projektu i sljedeće godine.





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju