preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 3043217
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Posebno izdanje radijske emisije Mojih 6 minuta: Dječji forum i Novinarska grupa zajedno protiv vršnjačkoga nasilja
Autor: Nataša Narančić, 24. 6. 2024.

U sklopu projekta Stop nasilju i govoru mržnje članice Dječjega foruma i Novinarske grupe snimile su posebno izdanje školske radijske emisije Mojih 6 minuta. Emisija, koja je posvećena problematici vršnjačkog nasilja okupila je učenike, stručne suradnike i predstavnike lokalne zajednice kako bi se progovorilo o ovom rastućem problemu među osnovnoškolcima.


Emisiju pogledajte ovdje:

Prikaz problema

U uvodnom dijelu emisije voditeljice su predstavile alarmantne statistike i naslove vijesti s hrvatskih portala koje pokazuju koliko je vršnjačko nasilje prisutno u našem društvu. Posebno su istaknuti podaci iz istraživanja Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu iz 2023. godine koji pokazuju da je gotovo polovica učenika doživjela verbalno nasilje, dok se značajan broj suočio s fizičkim i elektroničkim nasiljem.

Razgovor s predstavnikom Vijeća učenika

U emisiji se razgovaralo s Marinom Rođakom, predstavnikom Vijeća učenika škole koji je iznio svoja iskustva i zapažanja o vršnjačkom nasilju. Marin je govorio o najčešćim oblicima nasilja među vršnjacima, mjerama koje škola poduzima za sprječavanje nasilja te o važnosti podrške učenika i učitelja u borbi protiv ovog problema.

Policija u borbi protiv cyberbullyinga

Za svrhe snimanja ove radijske emisije VI. osnovnu školu Varaždin posjetio je predstavnik Policijske uprave varaždinske Siniša Lah te je u razgovoru s učenicima podijelio informacije o ulozi policije u borbi protiv cyberbullyinga. Istaknuo je važnost pravovremene reakcije za zaštitu žrtve zbog posljedica koje mogu biti mentalne, emocionalne i fizičke. Žrtve se uglavnom osjećaju bespomoćno i odbijaju se obratiti nekome, a upravo obraćanje osobi od povjerenja treba biti prvi korak u borbi protiv nasilja. Ako primijete da ih netko anonimno sramoti na internetu, djeci je najbolje napraviti screenshot poruka kako bi se moglo što bolje i efikasnije reagirati. Također, istaknuo je da policija u sklopu svojih preventivnih aktivnosti provodi edukacije u školama gdje se navode štetne posljedice korištenja interneta. Pri korištenju interneta potrebno je dobro razmisliti o tome što se dijeli jer ono što jednom izađe u virtualni svijet ostaje trajno dostupno. Upravo je zbog toga lakše ući u trag zlostavljačima, čak i ako poruke obrišu.

Anketa među učenicima

Novinarska skupina provela je anketu među učenicima naše škole postavljajući pitanja o njihovim iskustvima s vršnjačkim nasiljem. Rezultati su pokazali da su mnogi učenici svjedočili ili doživjeli različite oblike nasilja, bilo u školi, na igralištima ili na internetu. Učenici su također podijelili svoje mišljenje o tome kako škola može pomoći u sprječavanju nasilja.

Iz perspektive psihologa

Školski psiholog Leon Aleksić istaknuo je da se, kada dođe do neslaganja, ne radi odmah o nasilju nego o trenutnom sukobu. Sukobi nemaju za namjeru povrijediti nekoga, ali kad se sukob nastavi vrijeđanjem, onda to postaje ozbiljniji problem i škola reagira. Osim verbalnog i fizičkog nasilja sve je prisutnije i online nasilje koje se događa često bez znanja roditelja. Psiholog je pozvao sve svjedoke takvog nasilja da priskoče u pomoć osobi koja je zlostavljana i prijave to nekome u školi. Također, istaknuo je da je bitno da pravovremeno reagiraju oni koji provode najviše vremena s djetetom. Sandučić povjerenja koriste, kaže psiholog, svi učenici, od najmlađih do najstarijih. Na svaku žalbu ili upit iz sandučića povjerenja sjedne se u stručnoj službi i razmisli se o toj poruci kako bi se problem mogao što bolje riješiti, a odgovara se u najboljoj mjeri i na najbolji način.

Zaključak i pozitivni primjeri

Unatoč zabrinjavajućim podacima, emisija je završila pozitivnim porukama o važnosti međusobnog poštovanja i pomoći. Istaknuto je da mnoge škole, poput naše, imaju sandučić povjerenja koji učenici rado koriste za prijavu problema.

Ključne poruke

  • Poštujmo različitosti i gradimo svijet bez nasilja.
  • Ako primijetite da netko ima problem, ponudite mu pomoć. Ponekad je samo razgovor dovoljan da razvedri nečiji svijet.
  • Neka naše riječi budu mostovi, a ne zidovi.





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju