preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 3043226
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Intervju s ilustratorom Mihaelom Bađunom
Autor: Ivana Zidar, 15. 5. 2024.

Uz trud i rad snovi se uvijek ostvaruju!

Nakon što je u travnju u našoj školi posthumno predstavljen roman Cvikeri i cinkeri knjižničara Miroslava Cmuka, učenice polaznice novinarske skupine razgovarale su s Mihaelom Bađunom, ilustratorom romana te učiteljem likovne kulture u Osnovnoj školi Petrijanec. Mihael se u razgovoru osvrnuo na svoje ilustracije, crtačke početke, ali i podijelio s nama nešto više o suradnji s knjižničarom Cmukom.


Koja Vam je vaša najdraža ilustracija i zašto?

Moja najdraža ilustracija je naslovnica knjige Zagorland zato što sam tada prvi puta napravio malo umjetničko djelo. Ta ilustracija nastala je prije nekoliko godina, a i dan danas joj se divim kad ju pogledam. Ispala je točno onako kako sam zamislio. I dalje mi je ta ilustracija u podsvijesti kao uzor te tu ilustraciju gledam kao kamen temeljac svoga rada i uvijek joj se vraćam.

Koliko Vam je vremena potrebno za jednu ilustraciju?

Ovisno o ilustraciji, može se dogoditi da ju dovršim u pola sata, a ponekad mi treba i tjedan dana. Najduži dio je priprema, trebam si posložiti što će sve biti zastupljeno, stil i boje, a nakon toga, za sam rad, treba manje vremena. Dobivanje ideje i pravljenje skica može duže potrajati, a najviše vremena trebalo mi je za ilustriranje knjige Zagorland te slikovnice Zmaj u krošnji kruške. Ilustriranje slikovnice trajalo je gotovo dva mjeseca svakodnevnog intenzivnog rada.

Koliko ste već knjiga ilustrirali?

Ilustrirao sam Zvučnu čitanku 1, Zvučnu čitanku 2, Zagorland, Cinkeri i Cvinkeri te slikovnicu Zmaj u krošnji kruške. Napravio sam još jednu ilustraciju koja je objavljena u Velikoj Britaniji, to je ilustracija za knjigu pod nazivom And my head exploded.  

Kako ste se odlučili baviti ilustriranjem?

Crtao sam od malena, a u srednjoj školi, tijekom četvrtog razreda, donio sam odluku da ću upisati Akademiju likovnih umjetnosti. Tek tada sam odlučio da će mi se život svoditi na ilustracije. Tijekom treće godine fakulteta počinjem se baviti ozbiljnijim radovima i od tada mogu reći da se zaista u punom smislu bavim umjetnošću. U svako svoje slobodno vrijeme crtam i ilustriram.

Kada ste ilustrirali svoju prvu knjigu?

Bila je to knjiga Zvučna čitanka 1 koja je objavljena 2018. godine.

Možete li nam reći nešto o Vašoj suradnji s Miroslavom?

Knjižničara Miroslava upoznao sam preko interneta, oboje smo bili članovi jednog foruma pod nazivom forum.stripovi.hr. Počeli smo razmjenjivati poruke i mailove, a nakon toga i pozive. Službeno smo se upoznali baš u VI. osnovnoj školi, proveo sam neko vrijeme u knjižnici s njim, a upravo se za moj prvi posjet knjižnici veže jedna smiješna anegdota. Naime, Miroslav mi je smjestio spačku. Znao je da dolazim i predstavio se kao domar i rekao da je Miroslav problematičan knjižničar kojeg uopće nema u školi. Naivno sam povjerovao u tu priču, no nakon toga mi je otkrio da je sve to bila šala. Tog dana proveo sam nekoliko sati s njime u knjižnici i iz prve ruke vidio njegov pristup prema učenicima. Najviše me se svidjelo to što su učenici rado dolazili, šalili se s njim te ga pitali za savjete. Mogu reći da je to iskustvo boravka s njim utjecalo i na moj učiteljski stil koji sad njegujem tijekom rada s učenicima u Osnovnoj školi Petrijanec.

Imate li poruku za mlade umjetnike?

Moja poruka je uvijek vrlo pozitivna jer živite u vrijeme koje je puno prilika, svijet je postao globalno selo, a internet radi čuda. Svima koji se bave umjetničkim radom, sportom ili nekom drugom aktivnošću moja je jedina poruka da uz trud i redoviti rad uvijek dolazi nagrada, prije ili kasnije. Nemojte odustajati, budite uporni i sigurno ćete uspjeti u svojim željama jer snovi se ostvaruju!

Zahvaljujemo Mihaelu na izdvojenom vremenu i inspirativnim odgovorima.

 

Novinarska skupina





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju