preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2971469
Dani sjećanja i ponosa

Obilježavanje važnih međunarodnih datuma i blagdana u Republici Hrvatskoj.

Voditelj projekta je Bojana Perko.

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Obilježavanje 25. obljetnice pada Vukovara
Autor: Bojana Perko, 18. 11. 2016.

 Kao spomen na junačku obranu grada Vukovara u Domovinskom ratu, svake se godine dan 18. studenoga obilježava kao Dan spomena na žrtve Vukovara.


Tijekom Domovinskog rata formirano je nekoliko bojišta, od kojih je najteže i presudno bilo istočnoslavonsko. Tu je Hrvatska bila izložena izravnoj agresiji iz Srbije. Najteže udare podnio je grad Vukovar.

Grad je u tromjesečnoj opsadi gotovo potpuno srušen, a stradao je i velik broj njegovih građana. Nakon što je 18. studenoga 1991. godine pao u ruke JNA i srpskih jedinica, branitelji su ubijeni ili odvedeni u zatvore i logore u Srbiji. Ubijeni zarobljenici, među kojima su bili i ranjenici uz vukovarske bolnice, pokopani su u masovne grobnice, od kojih je najveća na Ovčari. Preživjelo je stanovništvo napustilo grad.

Kao spomen na junačku obranu grada Vukovara, svake se godine dan 18. studenoga obilježava kao Dan spomena na žrtve Vukovara.

Ove se godine obilježava 25. obljetnica tog povijesnog događaja. Dana 17. listopada na Trgu kralja Tomislava ispred Gradske vijećnice predstavnici naše škole su položili svijeće i ispisali ime Vukovar. Nešto više o tom događaju izvijestit će vas Novinarska grupa.

Članovi Povijesne grupe pripremili su pano u učionici povijesti. Na satovima povijesti u osmim razredima su prezentirali ovaj tužni dio hrvatske prošlosti. Pano i prezentacija također su i priprema za nadolazeću terensku nastavu „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“. Naši će osmaši tijekom dva dana obići memorijalne lokacije u gradu Vukovaru i okolici. Također, posjetit će Gradski muzej Vukovar, kao i Muzej vučedolske kulture.

Učenici su tijekom tjedna na satovima razrednika razgovarali o značenju pada Vukovara. U hodniku škole uređen je prigodni pano povodom pada grada te su zapaljene svijeće u znak počasti svim sudionicima obrane grada. 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju