preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Citati

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2572732
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Sudjelovanje učenika 6. OŠ na satu povijesti - povjesnica 7. gardijske brigade ,,PUMA''
Autor: Kristina Roginek, 22. 12. 2021.

U organizaciji Udruge veterana 7. gardijske brigade ,,PUMA'' i povodom 29. obljetnice osnivanja,  22. prosinca 2021. održan je  sat povijesti za učenike osnovnih škola Grada Varaždina  kod spomenika PUMA u Parku 7. gardijske brigade hrvatske vojske ,,PUMA'' u Varaždinu.


Na satu povijesti  sudjelovali su učenici sedmih i osmih razreda 6. osnovne škole u Varaždinu.

Već tradicionalno, šesti puta održao se sat povijesti za učenike Osnovnih škola Grada Varaždina koji su vodila četiri bivša pripadnika 7. gardijske brigade PUMA. Također, bilo je nazočno pet vojnika, pripadnika 2. OMB ,,Pume'' u odorama i zastavama Republike Hrvatske, 2. OMB ,,Pume'' i Udruge veterana 7. gardijske brigade ''PUMA''.

Prije i nakon sata povijesti učenici su se mogli okrijepiti toplim čajem, slatkišima i klipićima koje je za njih pripremila Udruga veterana 7. gardijske brigade ,,PUMA''. 

 

 

O nastanku i operacijama 7. gardijske brigade PUME

Odlukom Vrhovnog zapovjednika OS RH 23. prosinca 1992. godine osnovana je 7. gardijska brigada ''PUMA'' sa sjedištem u Varaždinu. Brigada je postala profesionalna gardijska postrojba i stavljena je pod izravno zapovijedanje GS OS RH.

Tijekom 1993. godine dio brigade sudjelovao je o obrani karlovačkog bojišta, a dio u obrani zadarsko-šibenskog zaleđa. Početkom 1994. godine 7. gbr nalazila se u obrani područja između kanjona Krke i plaine Velebit. U prosincu 1994. godine brigada je sudjelovala u ratnim djelovanjima na livanjskom području i Dinari u ratnoj operaciji ''ZIMA-94''. Sve do svibnja 1995. godine, 7. gardisjka brigada  se izmjenjivala sa 4.gardijskom brigadom u ratnim djelovanjima na livanjskom području i Dinari. Značajno je pomicala prve borbene crte osvajanjem važnih strateških visova na Dinari u operaciji ''Skok 1''.

U ratnoj operaciji ''Oluja'', uz izuzetno visok bojni moral, 4. kolovoza 1995. godine 7. gbr započela je napad da bi već 5. kolovoza u 10, 00 sati ovladala okolicom i gradom Kninom te postavila zastavu RH na Kninskoj tvrđavi.

7. gbr je bila nositelj operacije '' Maestral'' u rujnu 1995. godine te operacije  ''Južni potez'' u listopadu iste godine. Nakon zaposjedanja zadanih pozicija  7. gardijska brigada se, nakon 840 dana boravka i borbe na terenima ZP Split, vratila u Varaždin.

7. gardijska brigada je provela 35 dana u napadnim djelovanjima i oslobodila 748 km2 teritorija. Tijekom ratnih djelovanja poginulo je 90 pripadnika 7. gardijske brigade, jedan pripadnik je nestali, a preko 500 ih je ranjeno i ozlijeđeno.

Po povratku s terena 17.10.1995. brigada je započela sa izvršavanjem mirnodopskih zadaća. Preustrojem Oružanih snaga Republike Hrvatske  dvije su gardijske brigade I. korpusa spojene (2. i 7. gardijska brigada)  te je prema tome uslijedilo i ukidanje 7. gardijske brigade. 7. gardijska brigada formalno je ugašena 7. srpnja 2003. godine. 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju