preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Citati

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2572685
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Čestitamo Dan državnosti Republike Hrvatske!
Autor: Sanja Malbašić, 27. 5. 2022.

Svim učenicima i njihovim roditeljima te svim djelatnicima VI. osnovne škole Varaždin čestitamo Dan državnosti Republike Hrvatske! 


Dan državnosti u Republici Hrvatskoj praznik je koji se obilježava 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća.

Konstituiranjem Hrvatskoga sabora započeo je proces osamostaljivanja Hrvatske te se taj datum uvriježio kao svojevrsna prekretnica na putu ka budućoj hrvatskoj neovisnosti. Na tom prvom zasjedanju demokratski izabranog višestranačkog Sabora, za predsjednika Sabora izabran je dr. sc. Žarko Domljan, a dr. sc. Franjo Tuđman izabran je za prvoga hrvatskog predsjednika. Tada je dr. sc. Žarko Domljan, kao predsjednik Sabora, izrekao onu povijesnu rečenicu: “Rođena je hrvatska država!”. Hrvatski predsjednik dr. sc. Franjo Tuđman održao je svoj povijesni govor u kojemu je, među ostalim, podsjetio na važne datume iz hrvatske povijesti i borbe za očuvanje svoje državnosti te povratka hrvatskoga naroda i države europskoj civilizacijskoj, političkoj i kulturnoj i gospodarskoj tradiciji. Također, u toj prigodi je dr. sc. Žarko Domljan predao predsjedniku Tuđmanu predsjedničku lentu u bojama hrvatske trobojnice.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju