preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2984194
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
VI. osnovna škola Varaždin – nakon virtualnih mobilnosti, fizička mobilnost

Dijelimo iskustva, kulturu te učimo kroz igru i druženje – Erasmus + KA2 „Sharing Heritage and Real European Cultures“


VI. osnovna škola Varaždin sudjelovala je u projektu Erasmus+ KA2 „Sharing Heritage and Real European Cultures“ u kojem se između brojnih aktivnosti održala i fizička mobilnost partnerskih škola u Varaždinu od 16. - 20. 5. 2022. Partneri Hrvatske u projektu su škole iz Češke, Španjolske i Italije. Cilj projekta je istraživanje kulturne baštine i bogatstva Europe te poticanje zajedništva i osjećaja pripadnosti europskom kulturnom krugu. Dio aktivnosti je i druženje učenika i učitelja. Učenici i učitelji su se do sada družili u virtualnom okruženju, a sada i uživo u Varaždinu.

Gosti iz zemalja partnera stigli su u Varaždin u nedjelju 15.5. 2022. kako bi se smjestili u hotelu „Varaždin“. U ponedjeljak je formalni prijem počeo u 10:00 sati u školskoj dvorani. Goste su dočekali učitelji i učenici VI. osnovne škole, a pozdravio ih je ravnatelj Mario Stančić prigodnim govorom. Prvi put, nakon dugo vremena, nastupio je i školski zbor te školski bend. Tijekom jutra, učenici su se upoznavali, a poslijepodne su proveli razgledavajući Varaždin i družeći se u obiteljima hrvatskih učenika.

U utorak su sudionici projekta posjetili Trakošćan te su se okušali u orijentacijskom trčanju, izradi keramičkih predmeta, a otplesali su i hrvatske tradicionalne plesove. Srijeda je bila rezervirana za prirodne ljepote gorske Hrvatske gdje su sudionici putujući Likom i Gorskim kotarom do Plitvičkih jezera vidjeli svo bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta te prekrasne slapove koji su ih oduševili.

Četvrtak je bio rezerviran za kuhanje tradicionalnih jela zemalja članica projekta. Djeca su uživala u nesvakidašnjim mirisima fine hrane koji su ispunili prostore cijele škole. Poslijepodne je ponovno bilo rezervirano za druženje djece u obiteljima hrvatskih učenika koje su ugostile djecu iz gostujućih zemalja. Djeca i učitelji bili su oduševljeni svime, a najviše izletima i druženjima s našim učenicima u njihovim obiteljima.

Petak, zadnji dan mobilnosti, prema riječima svih sudionika, došao je prebrzo jer sve što je lijepo, kratko traje. Prije samog odlaska učenici i učitelji podijelili su s nama svoje dojmove o samom projektu. Učenica Deva Berni iz Italije ispričala nam je kako je Erasmus veoma koristan jer učenici mogu učiti engleski jezik koristeći ga cijelo vrijeme u sporazumijevanju, a stekli su i nova, lijepa prijateljstva s učenicima iz drugih škola.

Sofia Evangelio, također učenica iz Italije smatra da Erasmus znači prijateljstvo, poboljšanje znanja engleskog jezika i upoznavanje ljudi iz drugih zemalja. Rosa Cioffi, učiteljica škole u Italiji spomenula je prekrasna druženja u VI. osnovnoj školi koja im se jako svidjela i da bi htjeli raditi i ići u takvu prekrasnu školu s mnoštvom izvannastavnih aktivnosti koje su im bile predstavljene od strane domaćina, kao što je orijentacija, keramika i slično. Koordinatorica europskih projekata u VI. osnovnoj školi u Varaždinu, Tina Ivčić, koja je jedna od najzaslužnijih osoba što je domaćinstvo proteklo u najboljem redu, ispričala nam je kako su nakon niza virtualnih mobilnosti napokon dočekali i fizičku mobilnost i kako su bili ponosni domaćini gostima iz Češke, Španjolske i Italije. Gosti su bili oduševljeni samom školom, organizacijom, izgledom, srdačnošću učitelja te odličnim komunikacijskim vještinama naših učenika. Ovakvo iskustvo fizičkog sudjelovanja u projektu od neizmjernog je značaja za učenike i učitelje te pridonosi jačanju samopouzdanja, komunikacijskih vještina te stvaranju novih prijateljstava. Gosti iz Španjolske i Češke dijele mišljenje kolega iz Italije te su veoma zadovoljni cijelim projektom, bilo dijelom koji je bio virtualno ili ovim uživo. Ovim putem zahvaljujemo TZ Grada Varaždina, Turističkoj agenciji Galileo i BSK Trail, a posebno gospodinu Karlu Kučanu na pomoći u realizaciji projekta. Domaćini su, po završetku projekta, ispratili svoje goste prema Zagrebu gdje su se oni, nakon razgledavanja glavnog grada Hrvatske, vratiti svojim kućama, no uspomene će ostati zauvijek.

Ostatak fotografija možete pogledati u fotogaleriji.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju