preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Citati

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2573566
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Nova radionica iz kemije
Autor: Mihaela Vrbnjak Grđan, 21. 2. 2022.

U petak 18. veljače u kemijskoj učionici naše škole održana je radionica iz kemije  o bojama, svjetlosti i spektrofotometriji. Radionicu iz ciklusa "Kemijsko-inženjerskih radionica HDKI-ja", koja je trajala dva školska sata, održali su i vodili doc. dr. sc. Tomislav Portada, kemičar zaposlen na Institutu Ruđer Bošković, koji je već i prije gostovao u našoj školi, i student kemije Mihael Belas, prošlogodišnji državni prvak iz kemije, a sada student 1. godine PMF-a – kemija.
 


U radionici je sudjelovalo 13 učenika sedmih i osmih razreda. Radionica je započela razgovorom o bijeloj i obojenoj svjetlosti, apsorpciji svjetla, i o primarnim bojama. Predavači su spretno povezali nastavne sadržaje iz kemije sa sadržajima biologije i likovne kulture.
U nastavku radionice učenici su prema uputama koje su dobili od voditelja sudjelovali u pripremi i razrjeđivanju vodenih otopina prehrambenih boja i indikatora fenolftaleina. Nakon toga upoznali su se sa spektrofotometrom, uređajem koji mjeri ovisnost apsorbancije svjetla o valnoj duljini. Promatrali smo kako spektar otopine ovisi o boji i koncentraciji otopine.
Tijekom radionice učenici su mogli postavljati pitanja i komentirati pokuse, a na kraju radionice voditelji su pokazali nekoliko kratkih, ali zanimljivih demonstracijskih pokusa s fenolftaleinom.

Učenicima se radionica jako svidjela, a kako je ona izgledala možete pogledati u fotogaleriji.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju