preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Citati

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2572685
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje (18. studeni)
Autor: Kristina Roginek, 17. 11. 2021.

Tijekom Domovinskog rata formirano je nekoliko bojišta, od kojih je najteže i presudno bilo istočnoslavonsko. Tu je Hrvatska bila izložena izravnoj agresiji iz Srbije. Najteže udare podnio je grad Vukovar.


 

Grad je u tromjesečnoj opsadi gotovo potpuno srušen, a stradao je i velik broj njegovih građana. Nakon što je 18. studenoga 1991. godine pao u ruke JNA i srpskih jedinica, branitelji su ubijeni ili odvedeni u zatvore i logore u Srbiji. Ubijeni zarobljenici, među kojima su bili i ranjenici iz vukovarske bolnice, pokopani su u masovne grobnice, od kojih je najveća na Ovčari. Preživjelo je stanovništvo napustilo grad.

 

 

Kao spomen na junačku obranu grada Vukovara, svake se godine 18. studenoga obilježava kao Dan spomena na žrtve Vukovara. Ove se godine obilježava 30. obljetnica tog povijesnog događaja. Spomen-čin ,,I u mom gradu Vukovar svijetli'' obilježava se tako što odrasli i djeca 18. studenoga pohode Vukovarsku ulicu u svojem gradu te pale svijeće u tišini.

Ovaj spomen-čin prvi puta je održan 18. studenoga 1999. godine u Splitu, uz pokroviteljstvo Ministarstva prosvjete i športa. Tada je najduža splitska ulica blistala ukrašena desecima tisuća svijeća. Spomen-čin ,,I u mom gradu Vukovar svijetli'' se od tada održava svake godine, na isti način. Već sljedećih godina spomen-čin je prihvaćen diljem Hrvatske te se redovito održava svake godine na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Spomen-čin ,,I u mom gradu Vukovar svijetli'' posebno preporučuje i sam Grad Vukovar, koji ga je prepoznao kao dostojanstven u svome izričaju paljenja svijeća u tišini duž Vukovarskih ulica u Hrvatskoj te je uvršten u njihov Program obilježavanja sjećanja na žrtvu Vukovara.

Pozivamo Vas da se i ove godine 18. studenoga paljenjem svijeća uključite u spomen-čin ,,I u mom gradu Vukovar svijetli'' i na taj način odamo počast svima koji su dali svoj doprinos za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske kao samostalne, nezavisne, suverene i demokratske države.

 

 

 

U hodniku naše škole uredili smo prigodni pano povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. U holu škole učenici su zapalili svijeće u znak počasti svima koji su dali svoj doprinos za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske.

 

 

Stoji grad


Pod kišom čelika, ognja i smrti
gdje paklena sila svoj zadnji ples vrti, stoji grad.


Stoji grad!


Vječan k'o narod ponosno stoji
U posljednje dane dušmanu broji,
Vukovar! Vukovar!

Iz majčinog krika sloboda se rađa
i uskoro bijela zaplovit će lađa
do sunca.


Iz krvi i bola nikut će cvijeće
I nikada narod zaboravit neće
Vukovar.


Stoji grad!

                                                                  Hrvoje Hegedušić

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju