Tjedan školskog doručka
U tjednu od 14. do 18. listopada VI. osnovna škola Varaždin je, već tradicionalno, bila uključena u obilježavanje Tjedna školskog doručka. Cilj ovog projekta je podizanje svijesti o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete s posebnim naglaskom na vrlo važnu ulogu školskih kuhara i kuharica u očuvanju zdravlja učenika. Ovogodišnja tema „Doručak za 5“ simbolizira petu godinu provedbe projekta, ali i naglašava važnost konzumacije pet porcija povrća i voća dnevno. Važnost doručka potvrđuju i rezultati istraživanja koji pokazuju da djeca koja doručkuju u školi imaju bolje pamćenje, koncentraciju te lakše održavaju zdravu tjelesnu težinu.
Tijekom Tjedna školskog doručka u raznovrsnim aktivnostima sudjelovali su svi učenici i njihovi učitelji. Učenici su osmišljavali vlastite recepte, stvarali umjetničke projekte i radili praktične zadatke povezane s temom zdrave prehrane. Učenici su crtali dugu od povrća i voća te tako učili o različitim namirnicama i njihovim hranjivim vrijednostima. Okušali su se i u zanimljivoj igri sudoku, ali umjesto brojeva koristili su slike povrća i voća. Bili su potaknuti i na pisanje recepata za zdravi doručak, dok su se neki učenici odučili za oslikavanje i osmišljavanje stripova. Jedna od najdražih aktivnosti učenicima je bila stvaranje vlastitog voćnog superjunaka – osmislili su likove s posebnim moćima dobivenih od zdravih namirnica. Učenici 4. a razreda spojili su temu zdravog doručka s matematikom te su u tablicama prikazali koje je voće omiljeno u njihovom razredu. U 5. d razredu održao se izbor omiljenog voća, a pobjedu su odnijeli mandarina i zelena salata.
Ovaj projekt omogućio je učenicima da se kreativno izraze, steknu korisna znanja o pravilnoj prehrani i osvijeste važnost zdravog doručka za kvalitetan početak svakog dana.