preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2572798
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Lab Day

Međunarodni dan laboratorijske medicine.


Dana 5.studenog 2019. godine održao se Međunarodni dan laboratorijske medicine. Lab day u Varaždinu održao se u prostorima V. i VI. OŠ te u Medicinsko laboratoriju Opće bolnice Varaždin. Cilj obilježavanja Međunarodnog dana laboratorijske medicine je približavanje djelatnosti magistra i specijalista medicinske biokemije i laboratorijske medicine svim ljudima. Prvi medicinsko – biokemijski laboratorij u Hrvatskoj otvoren je 1934. godine, a u Varaždinu 1946. godine.

Tijekom predavanja učenici su mogli čuti zanimljivosti s područja laboratorijske medicine, analitičke farmakologije i toksikologije, laboratorijske imunologije, o krvnim stanicama i dijabetesu.

Svjetski dan dijabetesa obilježava se svake godine 14. studenoga. Dijabetes je kronični poremećaj zbog kojeg tijelo ne može regulirati kronično povišenu razinu glukoze u krvi.

Dijabetes određujemo pomoću koncentracije glukoze u krvi. Ljudi koji imaju dijabetes moraju paziti na prehranu kako ne bi unosili previše šećera u organizam. Donja granica razine šećera je 3,5 – 3,8, a gornja granica 5,8.

Kroz predavanja učenici su mogli naučiti kako sami sebi izmjeriti šećer, a pod mikroskopom su gledali krvne stanice – eritrocite i leukocite i krvne pločice – trombocite.

Predavanje je održala na satu biologije Nataša Vuković, mag. medicinske biokemije, a učenice 4.c. razreda Medicinske škole Varaždin Matea Hranić i Ivana Makar vodile su radionice. 

Fotogalerija

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju