2022-06-16 12:20:00

Putovanje i lijepa iskustva – Erasmus + KA2

„Sharing Heritage and Real European Cultures“ – mobilnost učenika i učitelja u Španjolsku.

 

U svibnju prošle godine VI. osnovna škola Varaždin započela je Erasmus+ KA2 projekt „Sharing Heritage and Real European Cultures“ virtualnom mobilnošću u Italiji.  S radošću smo sudjelovali u radionicama i upoznavali se s učenicima iz Italije, Češke Republike i Španjolske. U ožujku ove godine projekt je nastavljen virtualnom mobilnošću u Češkoj. Isprobavali su se njihovi specijaliteti, izrađivali plakati te je također bilo mnogo zanimljivih radionica.

U svibnju su učenici iz zemalja partnera došli na fizičku mobilnost u Hrvatsku. Gosti su stigli u Varaždin u nedjelju 15.5. 2022. kako bi se smjestili u hotelu „Varaždin“. U ponedjeljak 16.5. 2022. formalni je prijem započeo u 10:00 sati u školskoj dvorani. Goste su dočekali učitelji i učenici VI. osnovne škole, a pozdravio ih je ravnatelj Mario Stančić prigodnim govorom. Na mobilnosti su posjetili NP „Plitvička jezera“, Trakošćan, Zagreb, naš grad Varaždin te su razgledavali školu i sudjelovali u radionicama u školi.

Krajem svibnja 2022. dvije su učiteljice, Karmen Holenda i Mihaela Vrbnjak Grđan i šestero učenika (Andrej Martinez, Ema Potočnik, Hana Breški, Nika Kušen, Aleks Kučan i Ana Stančić) krenuli na fizičku mobilnost u Španjolsku. Posjetili su Cádiz, Tarifi, Sevillu i grad u kojem su bili smješteni, Jerez de la Frontera. Učenici i učiteljice proveli su mnogo vremena družeći se s učenicima i učiteljima iz zemalja partnera projekta, kušali su mnoga španjolska jela, bili su na plažama Atlantskog oceana, posjetili poznatu vinariju u Jerezu i razgledali školu.

Domaćini su nas upoznali s njihovim školskim sustavom i sudjelovali su u nekoliko radionica od kojih su učenici posebno izdvojili radionicu na kojoj su učili plesati Flamenco. To je ples snažanog, ritmičnog tona (zbog posebnog načina pljeskanja rukama) popraćen podjednako izražajnom pjesmom i pokretima nogu i ruku.

 

 

Kad su se dojmovi slegli, učenici su ispričali kako su najveći utisak na njih ostavili temperamentni i veseli Španjolci, a oduševila ih je posebna španjolska kultura i predivne građevine poput katedrale u Sevilli, katedrale i crkve u špilji u Cadizu i kraljevska palača Alcázar u Sevilli.  

Projekt je završio početkom lipnja 2022. povratkom naših učenika i učitelja iz Španjolske. Svi se vesele novim projektima, mobilnostima i druženjima.

 

 

Ostatak fotografija možete pogledati u fotogaleriji.


VI. osnovna škola Varaždin