2022-04-04 09:40:00

Dan zamjene uloga - Dan darovitih učenika

Učenici stali za katedre, a učitelji sjeli u školske klupe

U VI. osnovnoj školi u Varaždinu uvijek je veoma živo i zanimljivo pa je tako to bilo i u petak 1.4.2022. Rijetki su profesori koji imaju odvažnost ponovno se vratiti u školske klupe i staviti u kožu učenika, pa makar i na jedan dan.

Dan darovitih učenika ili Dan zamjene uloga provodi se u američkim i europskim školama. U Hrvatskoj se samo nekoliko škola odlučilo za takvu “zamjenu”. Na to se odlučila i VI. osnovna škola Varaždin 1.4.2022. kada su učenici i učitelji zamijenili svoje uloge. Učenici su postali učitelji, a učitelji su sjeli u školske klupe. To se u školi radi svake godine u mjesecu travnju.

 

 

Primjer je to dobre prakse kojom dokazujemo da smo zajednica koja uči, u kojoj su svi u istom položaju i da svi uče jedni od drugih. Moderan učitelj treba ovakvo iskustvo jer učenike vidi iz nove perspektive, a učenik vidi koliko je truda potrebno za dobar nastavni sat.

Učitelj vjeronauka Tomislav Rogulja ispričao je školskoj novinarki Moreni Morrison kako je taj dan bio učenik i kako je osjetio stres i strah od toga da ne dobije zapis. Učiteljica Vrbnjak je spomenula kako je njoj bilo jako zanimljivo jer su nastavu kemije održale Ema i Mija iz 8. d razreda. Pomoću snimljenih pokusa pokazale su dobivanje etena.

Učitelj engleskog jezika, Filip Novosel ispričao je svoje pozitivno iskustvo sa zamjenom uloga jer su se učenici jako dobro pripremili. Učenicima je također bilo zanimljivo i inspirativno. Morena Morrison nam je ispričala kako je bilo veoma poučno jer su gledali svoje prijatelje kako glume učitelje i pokušavaju ih nešto naučiti. Svi se veoma vesele sljedećem Danu darovitih učenika.

 

Ostatak slika možete pogledati u fotogaleriji.

Ivana Canjuga, učiteljica hrvatskoga jezika

Morena Morrison, učenica 8.c razreda


VI. osnovna škola Varaždin