2022-03-28 16:02:33

9. Zdravi tjedan u VI. osnovnoj školi Varaždin

VI. osnovna škola Varaždin predana je razvijanju zdravih navika i ekološkog načina razmišljanja kod učenika, roditelja i šire zajednice.  Više godina ponosni smo nositelj Zelene zastave. Za izraziti doprinos u ostvarivanju programa od 2018. ostvarili smo „Dijamantni status – The Diamond Certificate“. U školi redovito organiziramo više sportskih dana u kojima uz učenike sudjeluju i naši roditelji.

Projektom „Zdravi tjedan“ imamo namjeru objediniti sve pojedinačne napore s jednostavnim ciljem: potaknuti učenike VI. osnovne škole Varaždin na samostalnu pripravu zdravih obroka i svakodnevno vježbanje te samostalnost u obavljanju kućanskih poslova.

 

 

Projekt Zdravi tjedan se ove godine radi pridržavanja epidemioloških mjera provodi u manjem opsegu u razdoblju od 21.3. do 24.3.2022. godine. Tema projekta je: „Jednostavno i zdravo“.

 

 

Raspored sudjelovanja: učenici viših razreda od 8:00 do 9:00 sati, te nižih razreda od 9:00 do 10:00 sati (ponedjeljak 8. i 4., utorak 7. i 3., srijeda 6. i 2. te četvrtak 5. i 1. razredi).

Na devetu obljetnicu iznimno nam je drago da je naša inicijativu prepoznata kroz platformu za promicanje zdravlja i prevenciju raka Europske komisije te nas uključila među finaliste programa: Health Award on Cancer Prevention.

Prema pozivu koji je VI. osnovna škola dobila od Ministarstva znanosti i obrazovanja, a prema pozivu Europske komisije, u studenome 2021. poslana je projektna prijava u sklopu projekta o promicanju zdravog načina života i prevencije raka pod nazivom 2021 EU Health Award on Cancer Prevention.

Prijavljen je projekt Zdravi tjedan koji je, prema mišljenju stručnog žirija za odabir najboljih projektnih prijedloga, odabran kao jedan od finalista. Naša škola izuzetno je ponosna što je upravo ovaj kvalitetan dugogogdišnji projekt prepoznat na internacionalnoj razini.

S provedbom projekta započeli smo 2013. i svake godine trudimo se podići ga na višu razinu osmišljavanjem novih aktivnosti, dodatnim edukacijama te uključivanjem sve većeg broja učenika i učitelja u provedbu projekta.

Projektom „Zdravi tjedan“ imamo namjeru objediniti sve pojedinačne napore s jednostavnim ciljem: potaknuti učenike VI. osnovne škole Varaždin na samostalnu pripravu zdravih obroka i svakodnevno vježbanje te samostalnost u obavljanju kućanskih poslova. Cijeli projekt je i natjecateljskog karaktera jer će na kraju tjedna biti proglašena i najbolja skupina kuhara te natjecatelja u kućanskim poslovima.

Učenici sudjeluju u pripremanju najzdravijeg, a ujedno i najukusnijeg cjelovitog obroka (od predjela do deserta). Svi učenici imaju na raspolaganju iste zdrave namirnice, recept odabiru sami. Učenici se također natječu u obavljanu kućanskih poslova. Na satu razrednika učenici uče te izrađuju plakate i stripove o važnosti pravilne prehrane i zdrave prehrane.

Od 1. do 4. razreda

Učenici nižih razreda (1. – 4. razred) prema rasporedu užine, užinaju u svojim učionicama sjedeći za svojim stolovima pri čemu kod učenika želimo razvijati osjećaj za zajedničko blagovanje i kulturu blagovanja. Učenici sa razrednim učiteljicama sami pripremaju užinu koristeći zdrave namirnice i pripremaju uravnotežene zdrave užine.

Učenici nižih razreda također sudjeluju u natjecanju u kuhanju: Mali kuhar za 6. Svaki razred odabire grupu od 4 učenika koji predstavljaju razred.

Učenici nižih razreda sudjeluju i u natjecanju: Šegrt za 6 (2 učenika djevojčica i dječak) u obavljanju kućanskih poslova: pranje suđa, šivanje zakrpi i gumba, zabijanje čavli i metenju.

 

Od 5. do 8. razreda

Učenici viših razreda sudjeluju u kuhanju: Kuhar za 6. Svaki razred odabire grupu od 4 učenika koji predstavljaju razred.

Učenici također sudjeluju u natjecanju: Majstor za 6  (2 učenika djevojčica i dječak) u obavljanju kućanskih poslova: pranje suđa, šivanje zakrpi i gumba, zabijanje čavli i metenju.

 

 

Glavni cilj projekta je prema prehrambenim smjernicama odabrati zdraviji i kvalitetniji obrok dok su neki od mnogih ishoda procijeniti važnost konzumiranja voća, povrća, sjemenki i  orašastih plodova, osvijestiti važnost prvog jutarnjeg obroka, opisati posljedice neredovitih obroka, razlikovati poželjne od nepoželjnih namirnica, povezati piramidu zdrave prehrane s redovitom tjelesnom aktivnošću te se odgovorno odnositi prema vlastitom zdravlju.

Ulaskom u finale projekta 2021 EU Health Award on Cancer Prevention, prepoznati su ciljevi i vrijednosti koje naša škola promiče kroz mnogobrojne projektne aktivnosti na školskoj i europskoj razini. Ceremonija proglašenja pobjednika održat će se virtualno 4. svibnja 2022. u jutarnjim satima na EU Health Policy platformi.

 

Slike svih ovih dana možete pogledati na poveznicama: 1. dan, 2. dan, 3. dan i 4. dan.


VI. osnovna škola Varaždin