2022-03-17 14:07:46

VI. OŠ Varaždin s Erasmus + KA2 projektu "Breaking barriers" - Virtualni posjet domaćinu (Švedska)

VI. osnovna škola je u tjednu od 14. do 18. ožujka 2021. sudjelovala u već 4. mobilnosti u Erasmus+ projektu Breaking Barriers (nakon Hrvatske, Portugal i Slovačke). Zemlje partneri u projektu su Švedska, Portugal, Slovačka , Španjolska i Hrvatska. Uz jedanaest učenika 6. i 7. razreda u projekt su uključene i učiteljice Aleksandra Oreški, Zdenka Šopar, Tina Ivčić i ravnatelj Mario Stančić.

Glavni je cilj projekta rušenje predrasuda, stereotipa i nejednakih kriterija prema grupama na temelju rase, spola, jezika, boje kože, vjere, političkih uvjerenja, imovinskog ili društvenog statusa i brojnih drugih te pronalaženje načina da se prepreke među ljudima smanje ili ukinu.

U ovom su tjednu učenici sudjelovali u različitim aktivnostima kao što: uočavanje općenitih percepcija o tipičnim ženskim i muškim obilježjima, primjeri stereotipa i predlaganje aktivnosti kojima bi se već u školi smanjile predrasude i promijenilo ponašanje; snimanje videouratka s primjerom stereotipnoga ponašanja i videouratka kako bi zapravo trebalo biti u društvu.

Svoju su kreativnost učenici pokazali izrađujući narukvice prijateljstva, pravljenjem kolača po švedskom receptu i izvođenje pokusa s jajem, a Šveđani su se potrudili i poslali svoje delicije i slatkiše za degustaciju svakoj zemlji u projektu.

Susret je bio poučan i zabavan. Šveđani su na zanimljiv način pokazali svoje običaje, tradicijske pjesme i plesove, ljepotu svoje zemlje, a učitelji su imali prilike naučiti pojedinosti o njihovom školskom sustavu, školskom timu koji svakodnevno vodi brigu o zdravlju i dobrobiti učenika i učitelja te brojnim sportskim aktivnostima u koje su uključeni učenici.

 


VI. osnovna škola Varaždin