2022-03-09 15:05:19

Virtualna mobilnost u Češkoj: Sharing Heritage and Real European Cultures (1. dan)

Učenici i učitelji VI. osnovne škole sudjeluju u drugoj virtualnoj mobilnosti u sklopu Erasmus + KA2 projekta Sharing Heritage and Real European Cultures.

Projekt S.H.A.R.E. Cultures jedan je od dva Erasmus+ KA2 projekta koji se provodi u VI. osnovnoj školi Varaždin. Cilj je projekta uočiti različitosti, a istovremeno ujedinjenost Europe te učenike poticati da se osjećaju građanima Europe, a da pri tome nisu ograničeni granicama. Projekt je usmjeren na predstavljanje kulturnih, povijesnih, društvenih, umjetničkih i gastronomskih obilježja te znanstvenih i sportskih postignuća zemalja sudionica.

Druga mobilnost u sklopu projekta S.H.A.R.E provodi se virtualno putem aplikacije Zoom od 8. do 12. 3. 2022.., a domaćini su Česi koji su ujedno i glavni koordinatori projekta. U projekt su uključeni učenici i učitelji iz Italije, Hrvatske, Češke i Španjolske. Učenici i učitelji veoma su zadovoljni organizacijom projektnih aktivnosti koje su vrlo raznolike, poučne i zabavne. U projektu sudjeluju učiteljice Karmen Holenda, Martina Špičko i Tina Ivčić  te ravnatelj Mario Stančić.  U ovu mobilnost uključeni su učenici:  Andrej Martinez, Petra Pešić, Nina Hrastić (8. a), Erika Balaić, Jelena Florijanić, Hana Breški, Jana Paulišić, Laura Rašić (8. d) i Aleks Kučan (7. b).

Prvoga dana virtualne mobilnosti učitelji iz Češke pozdravili su sve sudionike te predstavili plan aktivnosti za cijeli tjedan.  Prva aktivnost bila je upoznavanje Češke. Domaćini Česi predstavili su svoju zemlju. Pogledali smo zanimljiv film o Češkoj te naučili niz zanimljivih, poznatih i manje poznatih informacija o toj zemlji. Nakon gledanja filma, rješavao se kviz o Češkoj. Učenici su radili u manjim skupinama u kojima su se bolje upoznali i sprijateljili sa svojim vršnjacima iz različitih zemalja. Učenici su izrađivali online kolaž o sebi u virtualnom alatu BeFunky. Za predstavljanje sebe ostalim sudionicima projekta koristili su i digitalnu platformu Padlet. U supinima su razgovarali o svojim interesima, hobijima, prijateljima, društvenim mrežama, filmovima, serijama, najdražim školskim predmetima, sportovima kojima se bave te najdražoj hrani. Cilj je bio da pronađu barem 6 informacija koje su zajedničke svima u skupini. Sljedeća aktivnost bila je virtualna radionica s robotima Ozobot koji se kreću raspoznajući boje. Svi sudionici jako su se zabavili programirajući, a neki su se u ovakvoj aktivnosti okušali prvi put. Posljednja aktivnost bila je upoznavanje češke gastronomije. Zadatak je bio skuhati tjesteninu s makom, a sastojke za to jelo poslali su iz Češke. Učenici naše škole dokazali su da se jako dobro snalaze u kuhinji. Jelo je bilo izvrsno!

Slike s 1. dana ovog projekta možete pogledati u fotogaleriji. 


VI. osnovna škola Varaždin