2022-02-21 12:28:00

Nova radionica iz kemije

U petak 18. veljače u kemijskoj učionici naše škole održana je radionica iz kemije  o bojama, svjetlosti i spektrofotometriji. Radionicu iz ciklusa "Kemijsko-inženjerskih radionica HDKI-ja", koja je trajala dva školska sata, održali su i vodili doc. dr. sc. Tomislav Portada, kemičar zaposlen na Institutu Ruđer Bošković, koji je već i prije gostovao u našoj školi, i student kemije Mihael Belas, prošlogodišnji državni prvak iz kemije, a sada student 1. godine PMF-a – kemija.
 

U radionici je sudjelovalo 13 učenika sedmih i osmih razreda. Radionica je započela razgovorom o bijeloj i obojenoj svjetlosti, apsorpciji svjetla, i o primarnim bojama. Predavači su spretno povezali nastavne sadržaje iz kemije sa sadržajima biologije i likovne kulture.
U nastavku radionice učenici su prema uputama koje su dobili od voditelja sudjelovali u pripremi i razrjeđivanju vodenih otopina prehrambenih boja i indikatora fenolftaleina. Nakon toga upoznali su se sa spektrofotometrom, uređajem koji mjeri ovisnost apsorbancije svjetla o valnoj duljini. Promatrali smo kako spektar otopine ovisi o boji i koncentraciji otopine.
Tijekom radionice učenici su mogli postavljati pitanja i komentirati pokuse, a na kraju radionice voditelji su pokazali nekoliko kratkih, ali zanimljivih demonstracijskih pokusa s fenolftaleinom.

Učenicima se radionica jako svidjela, a kako je ona izgledala možete pogledati u fotogaleriji.


VI. osnovna škola Varaždin