2022-02-07 17:43:00

EU KA2 Breaking Barriers - Virtualna mobilnost u Slovačkoj - 1. dan

Tijekom školske godine 2021./2022. VI. osnovna škola Varaždin uključena je u Erasmus+, KA2 projekt „Breaking Barriers“ gdje učenici i učitelji virtualno putuju i ostvaruju suradnju sa zemljama partnerima. U projekt su uključene Slovačka, Hrvatska, Portugal, Švedska i Španjolska.

U razdoblju od 7.2.2022. do 11.2.2022. mobilnost se virtualno održava u Slovačkoj koja je i koordinator projekta. Do sad su mobilnosti održane u Hrvatskoj i Portugalu.

Prvi su se dan učitelji i učenici VI. osnovne škole Varaždin okupili u školskoj zbornici kako bi se virtualno družili putem aplikacije Teams sa svojim partnerima u projektu. Učenici koji sudjeluju su Vinka Cokarić (6.c), Zita Bedeković (6.c), Luka Galić (6.a), Magdalena Canjuga (6.a), Ana Stančić (7.c), Lana Šoša (7.b) i Lara Gregurić (7.b). Učitelji koji sudjeluju u mobilnosti su Tina Ivčić (koordinator školskih europskih projekata), Petra Kanešić, Ivana Canjuga i ravnatelj škole Mario Stančić. Na početku prvog dana predstavila se škola iz Žiline u Slovačkoj (domaćini). Predstavili su svoju školu, grad i zemlju. Učenici su rješavali Kahoot kviz o Slovačkoj i njezinim znamenitostima. Kasnije su se podijelili u 3 grupe kako bi radili s učenicima iz drugih zemalja. Govorili su o pozitivnim stvarima u životu i izrađivali digitalne plakate u različitim alatima. Upoznavali su se govoreći o sebi, svojim hobijima i obitelji, a u alatu Canva izrađivali su digitalni poster o svojim strahovima i očekivanjima od mobilnosti koja se održava ovaj tjedan.

Učiteljice su razgovarale s učenicima o prvom danu u projektu i svi su bili oduševljeni. Zita (6.c) je veoma zadovoljna sudjelovanjem jer može upoznati nove prijatelje, a napomenula je i kako su je neki učenici već tražili prijateljstvo na Instagramu. Vinka (6.c) je istaknula kako je ovo zabavno i poučno iskustvo. Magdaleni i Luki (6.a) se najviše sviđa razgovor s učenicima iz drugih zemalja na engleskom jeziku. Svi se vesele nadolazećim danima i obradi uvijek aktualne teme o uvažavanju drugih i toleranciji jer svatko je na svoj način jedinstven i poseban.

Ivana Canjuga, učiteljica hrvatskoga jezika


VI. osnovna škola Varaždin