2022-02-06 10:40:11

Turnir mladih prirodoslovaca

Mila Maretić je polaznica Centra izvrsnosti iz kemije – istraživački radovi. Ove godine napravila je istraživački rad koji je prijavila na Turnir mladih prirodoslovaca. Mentorica joj je Mihaela Vrbnjak Grđan.

O Turniru

IYNT (International Young Naturalists' Tournament) je međunarodno ekipno natjecanje za učenike od 12 do 16 godina koji još nisu odabrali područje kojim se žele baviti, već još uvijek vođeni znatiželjom posežu za znanjem iz svih područja znanosti. Ovo natjecanje traži znanje iz svih polja prirodnih znanosti i tehnike: biologije, kemije, fizike, informatike, tehnike i matematike. Natjecanje je eksperimentalnog i istraživačkog karaktera. Zadano je 17 problema iz različitih područja i različitih zahtjevnosti, koje je potrebno proučiti, istražiti, razviti teorijski model koji opisuje promatranu pojavu, zatim napraviti aparaturu, provesti mjerenja te na kraju usporediti rezultate mjerenja s teorijskim modelom. Natjecanje se sastoji od perioda pripreme i rješavanja zadanih problema te prezentacije rješenja - takozvanih „znanstvenih borbi“.

O Državnom turniru

Državni turnir mladih prirodoslovaca (DTMP) je pojedinačno natjecanje učenika dobi od 12 do 16 godina. Učenici se natječu u eksperimentalnom i teorijskom znanju iz različitih polja prirodnih i tehničkih znanosti. Na Turniru učenici pokazuju sposobnost rješavanja složenih unaprijed zadanih problema te prezentacije rješenja kroz raspravu. Problemi su otvoreni, povezani s pojavama iz svakodnevnog okruženja, često bez poznatog konačnog rješenja. Cjeloviti pristup rješavanju problema uključuje osmišljavanje i izvođenje pokusa, teorijsko modeliranje te usporedbu rezultata teorijskog modela i izvedenog pokusa. Početkom natjecanja učenici izabiru jedan od 17 unaprijed zadanih zadataka koje svake godine definira odbor Međunarodnog turnira mladih prirodoslovaca (engl. International Young Naturalists' Tournament, IYNT). Učenici na temelju svojeg rješenja pišu seminarski rad koji može biti popraćen fotografijama, video snimkama pokusa i drugim materijalima kako bi se što bolje prikazali dobiveni rezultati. Radove učenika pregledava i ocjenjuje više neovisnih ocjenjivača te se učenici pozivaju na Državni turnir mladih prirodoslovaca na temelju dobivenih ocjena.

Ove godine Mila Maretić je sudjelovala na Turniru: „Ja sam izabrala problem “Čokolada i brzina svijetlosti”. U kojem sam pomoću promatranja žarišnih točaka na čokoladi određivala brzinu svijetlosti. Rad je bilo potrebno poslali na mail od turnira. Nažalost, nisam bila pozvana na državni turnir.“

Čestitamo Mili na upornosti i želimo joj više sreće iduće godine.


VI. osnovna škola Varaždin