2022-01-27 09:18:00

Dan sjećanja na holokaust i sprečavanje zločina protiv čovječnosti (27. siječnja)

27. siječnja obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Dan kada je Crvena armija 27. siječnja 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj.

Drugi svjetski rat bit će pamćen po brojnim zločinima protiv čovječnosti. Među njima se po svojim razmerima i okrutnosti ističe holokaust. Holokaust je prouzročio smrt više od 6 milijuna Židova diljem Europe.

Holokaust se temeljio na nacističkim idejama rasizma i antisemitizma. Nacisti su Židove gledali kao na nižu rasu i smatrali su ih biološkom prijetnjom za za čistoću njemačkog naroda (arijske rase). Počeli su razvijati sustav koji bi u kratkom razdoblju omogućio uništenje velikog broja ljudi. Nacisti su započeli s progonima Židova diljem Europe te ih zatvarali u psotojeće koncentracijske logore i desetke novnoosnovanih logora. Da bi ubrzali provođenje konačnog rješenja, osnovali su i šest logora za istrebljenje (logora smrti) koji su bili opremljeni plinskim komorama. To su bili Belzec, Sobibor, Treblinka, Chelmo, Majdanek i Auschwitz-Birkenau (najveći logor).

Kako bi se spriječilo ponavljanje ili poricanje takvih događaja, europski ministri obrazovanja donijeli su odluku da se u zemljama članicama Europske unije dana 27. siječnja obilježava Dan sjećanja na holokaust i sprečavanje zločina protiv čovječnosti. Republika Hrvatska također je prihvatila ovu odluku te se od 2004.godine u hrvatskim školama, pa tako i u našoj, na satovima razrednika i satovima povijesti u 8. razredima obilježava ovaj dan kao spomen na oslobođenje koncentracijskog logora Auschwitz 1945. godine.


VI. osnovna škola Varaždin