2021-12-06 11:41:00

Dan škole 2021.-2022. - Dan kulture

Poštovani roditelji, dragi učenici, od srca vam želim sretan i uspješan Dan naše VI. osnovne škole Varaždin. Iako nas već treću godinu u stopu prati korona, Dan škole ponovno je prilika da iskažemo zahvalnost i blizinu jedni drugima: učenicima, učiteljima i roditeljima. Učiteljima je to prilikama da ponovno osvijeste ljepotu svog učiteljskog poziva, učenicima da radosno prepoznaju svoju ulogu učenju, otkrivanju svijeta oko sebe, stjecanju novih vještina i kompetencija u brojnim područjima. Također prilika je to da iskažemo i zahvalnost roditeljima na uspješnoj suradnji kao i da osvijestimo što nas čini ponosnima i uspješnima.

 
Riječ ravnatelja

DAN KULTURE

promicanje kulturnih vrijednosti u VI. osnovnoj školi u Varaždinu

Već tradicionalno 6. prosinca na Dan grada Varaždina i blagdan svetoga Nikole u našoj je školi obilježen Dan škole. Ove smo godine proslavili 54. obljetnicu Škole priredivši Dan kulture – projekt namijenjen razvoju svijesti o važnosti kulture u svakodnevnom životu kod učenika, roditelja i šire zajednice.

Kultura i kulturno lijepo ponašanje temeljne su vrijednosti naše škole.  Te vrijednosti obuhvaćaju odnos učenika prema drugim učenicima, odnos učenika prema školi, učiteljima te prema društvenoj kulturi općenito. Usvojenost tih vrijednosti naši učenici neprestano dokazuju i potvrđuju sudjelovanjem u brojnim školskim i europskim projektima, a Dan kulture je manifestacija koja učenicima, roditeljima i učiteljima omogućuje otkrivanje i razvijanje društvenih odnosa te ujedno nudi zabavu učenicima. Cilj projekta je oplemeniti kulturu naše škole, omogućiti učenicima da otkriju i razviju svoje talente te da izrastu u male građane koji će kritički promišljati, a roditeljima da sudjeluju u odgojnom procesu njihove djece i životu naše škole.

Ove nam je godine pandemija COVID-19 poremetila neke od planova, no usprkos tome potrudili smo se obilježiti Dan škole priredivši Dan kulture 3. prosinca 2021. Važan dio kulture je i plesna umjetnost. Učenici od 1. do 8. razreda ujutro su spojili ples i tradiciju te predstavili zavičajne plesove plesnim nastupom na školskom trgu, za što su se marljivo pripremali tijekom godine.  Taj je nastup važna kulturna aktivnost jer usmjerava na kulturu našega naroda, razvija nacionalnu svijest te njeguje društvene i narodne običaje. Ujedno razvija i društvene odnose, potiče na zabavu i sportsku aktivnost što unapređuje kvalitetu života i zdravlja. Učenici su se ove godine prilagodili epidemiološkoj situaciji te su izbjegavali kontakte prilikom izvođenja plesova i uspješno odradili svoje zadatke te na taj način pridonijeli očuvanju kulturne tradicije i baštine svoga kraja.

Sudjelovanje i suradnja s roditeljima u školskim aktivnostima veoma nam je bitna. Nažalost, zbog navedene epidemiološke situacije, nismo bili u mogućnosti prirediti cjelovečernju priredbu koja se tradicionalno održava u sklopu manifestacije Dana kulture i pozvati roditelje u školske prostore. Isto tako, bilo je teško organizirati priredbu jer su neki od učenika silom prilika bili primorani na nastavu na daljinu. Usprkos svim poteškoćama na koje smo naišli, Dan kulture uspješno je obilježen, a učenici su snimili svoje plesne nastupe te su isti dostupni na mrežnim stranicama škole.

Dan kulture

Ove smo godine, zbog posebnih mjera uzrokovanih pandemijom COVID-19, dio aktivnosti Dana kulture prikazali na školskom webu. 

Narodni plesovi zavičajnih područja Ples učenika prvih razreda Voditelji: Margareta Živković, Branka Kiđemet, Lovorka Draginić, Irena Čerpinko

Lepi plavi napršnjak 

Ples učenika drugih razreda Voditelji: Gordana Lešnjak, Petra Kanešić, Ružica Trogrlić, Aleksandra Oreški

Jelica kolce vodila

Ples učenika trećih razreda Voditelji: Tena Rakonić, Ružica Martinec, Nikolina Kelemenić, Nives Blažunaj

Repa

Ples učenika četvrtih razreda Voditelji: Vesna Gašparić, Petra Lončarić Časar, Željka Dugi Sokač, Rosana Štrocinger

Staro sito

Ples učenika petih razreda Voditelji: Marinka Mak i Tomica Kanoti

Zagorska polka

Ples učenika šestih razreda Voditelji: Marinka Mak i Tomica Kanoti

Drmeš (zagorski)

Ples učenika sedmih razreda Voditelji: Marinka Mak i Tomica Kanoti

Oberštajer

Ples učenika osmih razreda Voditelji: Marinka Mak i Tomica Kanoti

Stari valcer 

Videozapis ćemo objaviti uskoro.

 

Godina čitanja i Godina Marka Marulića Voditelji: Ivana Canjuga, Anita Perkov i Martina Špičko

Učiteljice hrvatskoga jezika Anita Perkov, Martina Špičko i Ivana Canjuga su u razdoblju od 22.11. do 29.11.2021. organizirale izložbu povodom Godine čitanja i Godine Marka Marulića, a u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige. Izložba je organizirana u VI. osnovnoj školi u Varaždinu. Učiteljice su s učenicima izrađivale plakate kojima se pozivaju sudionici na aktivnosti vezane uz Mjesec hrvatske knjige. Učenici su napravili maštovite, kreativne plakate na kojima su pozivali sudionike na različite aktivnosti, kao što su čitanje najmlađima, izrada kuharica i slično. Učenici su u aktivnosti „Knjige iz budućnosti“ izrađivali svoje knjige i ukrašavali njihove naslovnice. Kako bi se vratili u prošlost, donosili su i svoje veoma stare knjige te ih predstavljali u razredu. Taj smo dio nazvali „Mirisi starih knjiga“.

U projektu je još i dio vezan uz video-najave Judite Marka Marulića i još nekih književnih djela za cjelovito čitanje.

 

Plesna grupa Voditeljica: Nikolina Kelemenić 

Ples Repa i Mlinček

Videozapis ćemo objaviti uskoro.

Scenska grupa razredne nastave Voditeljica: Lovorka Draginić

M. Starčević: monolog "Ah, opet ispočetka"

Kratka scenska igra "Kako doći bliže Suncu" Z. Balog

Scenska grupa na engleskom jeziku Voditeljica: Natalija Hranjec Igrokaz "The Cricket and the Ant" (Cvrčak i mrav)

Zbor Voditelj: Tomislav Herceg

Himna škole i "Here comes Santa Claus"

Scenska grupa na francuskom jeziku Voditeljica: Mateja Jelaković

Učenici u kratkom scenskom prikazu predstavljaju Francusku, najvažnije simbole francuskog jezika te stereotipe o Francuzima.

Vjeronaučna scenska grupa Voditeljica: Ljiljana Posavec Zavrtnik

Igrokazi "Trun u tuđem oku" i "Abeceda Kristovih učenika"

Scenska grupa na njemačkom jeziku Voditeljica: Dajana Leich

"Engelchen und Bengelchen"

Učenici predstavljaju svoju grupu i aktivnosti grupe.

 


VI. osnovna škola Varaždin