2021-10-13 15:05:36

Obilježavanje Dječjeg tjedna i Tjedna školskog doručka u VI. osnovnoj školi Varaždin

Djeca su tijekom tjedna izrađivala plakate, crtala, bojala školski trg i uživala učeći o pravima djece.

Prvi tjedan u listopadu u vremenu od 4.10. do 8.10.2021. održavala se aktivnost „Dječji tjedan“ Grada Varaždina. Dječji tjedan je tradicionalna godišnja manifestacija koja obuhvaća brojne aktivnosti namijenjene djeci.

Ciljevi Dječjeg tjedna su usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, organizirati posebne i prigodno odabrane igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti, pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece, kao i poticati volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom, te aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice.

Aktivnosti VI. osnovne škole povezivale su održivi razvoj i dječja prava. Učenici su tako bojali pločnike na školskom trgu i u prolazu prema školskom povrtnjaku te su tako trg prilagodili sebi. Prilagodili su ga u prostor za učenje i igru.

Na satu razrednika učitelji i učenici su razgovarali o dječjim pravima te su ih povezivali s međupredmetnom temom, održivi razvoj. Učenici 8. razreda su na tu temu izradili i prikladne plakate koji su izloženi u holu škole.

Na satu likovne kulture od 1. do 8. razreda i na likovnim grupama učenici su izrađivali likovne radove na temu dječjih prava u skladu s održivim razvojem. Najbolji radovi su također izloženi u holu škole i to po jedan rad po razredu. Pitali smo učenike kako im se sviđa obilježavanje Dječjeg tjedna ovakvim aktivnostima. Učenica 6.a razreda, polaznica Novinarske grupa, Magdalena Canjuga ispričala nam je kako joj se sviđaju aktivnosti, posebno bojanje školskog trga jer su tada mogli svi biti vani i družiti se. Nera Krečak, učenica 6. b razreda oduševljena je što može učiti i slušati o pravima djece, jedino ju žaloste djeca koja nemaju ljubavi ni sigurnosti.

Učenica Alina Nemet ispričala nam je da se dobro zabavila prodajući proizvode Zadruge i kada su bojali školski trg, a učenica Ana Kanoti osvrnula se na ovu školsku godinu i koliko se veseli biti u školi te kako ju je posebno razveselio Dječji tjedan.

U tjednu od 11. do 15. 10. 2021. održava se Tjedan školskog doručka. Cilj Tjedna  školskog  doručka  je  podići svjesnost  o  važnosti  nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete te omogućiti školama da pokažu svoje programe doručaka putem uzbudljivih natječaja i  promotivnih aktivnosti. Ove je godine Tjedan školskog doručka posvećen Povrtnom doručku.

Učenici produženog boravka su se ove godine priključili EKO grupi škole. Sa svojim učiteljicama: Ivanom Krišto, Majom Kragulj, Ninom Kovač Tomašković i Dariom Cecelja, učenici 2., 5.,6. i 7. grupe produženog boravka,  zasadili su sadnice salate u školskom vrtu.

Učenici su sa svojim učiteljicama u prethodnim danima obilazili i zalijevali sadnice te se brinuli da plodovi uspiju bez ikakvog tretiranja pesticidima.

U tjednu „Povrtnog doručka“ učenici će konzumirati salatu iz vlastitog uzgoja.

Pitali smo ih što misle o tome i kako im je bilo. Marta Budimir iz 1.b nam je rekla:„ Naučila sam da je zemljicu potrebno pripremiti za sadnju salate i ostalog povrća i voća.“

Petar Rac iz 1.b: „ Zabavno je bilo koristiti alate za sadnju. Koristio sam ih prvi put.“

Tomislav Bingula 1. b: „ Bilo mi je lijepo zalijevati jer volim vodu. Voda hrani biljke, životinje i ljude.“

Dario Matijašec 1.b: „ Meni je bio jako zanimljiv postupak sadnje.“

Učenici su s veseljem gledali kako salata napreduje. Sve ih je zanimalo hoće li njihova salata narasti najveća.

Vrlo malo djece jede povrće, stoga je važno osvijestiti važnost konzumacije povrća i voća kod školaraca. Konzumacija dovoljne količine povrća i voća važan je dio pravilne prehrane zbog višestruke dobrobiti za zdravlje.

Osim toga,  povrće i voće obiluje vitaminima,  mineralima, biljnim vlaknima i fitokemikalijama, aktivnim tvarima koje  su prirodno prisutne u biljkama i imaju zaštitni utjecaj na naše zdravlje. Učenici naše škole će cijeli tjedan u svom školskom doručku imati barem jednu povrtnu namirnicu, intervjuirat će školske kuharice, ocjenjivati školski doručak, kombinirati zdrave namirnice na tanjuru i slično. Zdravlje je na prvom mjestu, stoga je dobro učenike osvijestiti o važnosti zdrave prehrane.

Ivana Canjuga, učiteljica hrvatskoga jezika

 

     

Fotogalerija


VI. osnovna škola Varaždin