2020-11-17 15:24:44

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Tijekom Domovinskog rata formirano je nekoliko bojišta, od kojih je najteže i presudno bilo istočnoslavonsko. Tu je Hrvatska bila izložena izravnoj agresiji iz Srbije. Najteže udare podnio je grad Vukovar. 

Grad je u tromjesečnoj opsadi gotovo potpuno srušen, a stradao je i velik broj njegovih građana. Nakon što je 18. studenoga 1991. godine pao u ruke JNA i srpskih jedinica, branitelji su ubijeni ili odvedeni u zatvore i logore u Srbiji. Ubijeni zarobljenici, među kojima su bili i ranjenici uz vukovarske bolnice, pokopani su u masovne grobnice, od kojih je najveća na Ovčari. Preživjelo je stanovništvo napustilo grad.

Kao spomen na junačku obranu grada Vukovara, od ove se godine dan 18. studenoga obilježava kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Sutra se obilježava 29. obljetnica tog povijesnog događaja. U hodniku škole te u učionici povijesti uređen je prigodni pano povodom pada grada te su zapaljene svijeće u znak počasti svim sudionicima obrane grada Vukovara. 


VI. osnovna škola Varaždin