2020-03-04 14:48:56

Kako u korizmi poboljšati svoj odnos s Bogom?

Korizma je vrijeme pripremanja za najveći kršćanski blagdan-Uskrs. Korizma traje 40 dana. Zašto baš 40 možemo se pitati. Broj 40 značajan je po tome što se spominje na mnogo mjesta u Bibliji. 

Primjerice:

40 dana trajao je opći potop (Noa) 40 dana Mojsije je boravio na brdu Sinaj ili Horeb 40 godina Izraelci su lutali pustinjom 40 dana Isus je proveo u pustinji

Kroz korizmu razmišljamo o svojemu životu. Što je dobro, a što nije. Što još trebamo popraviti. Odlučujemo se na post, molitvu i odricanje.

Post

Naš način prehrane i proizvodnje hrane je stvorio goleme zdravstvene probleme pa se lako stvori zbrka posta i dijete, volje za mršavljenjem i traženja Boga, molitve i prisilnih misli o hrani, straha za zdravlje i lutanja u molitvi. Malo tko još ima dobro iskustvo posta, ali većina nas poznaje pretjerivanja u hrani i piću. Takva su pretjerivanja najbolji znak da u nama ima dublje gladi koju uzalud pokušavamo zatrpati hranom i utažiti alkoholom. Post je način da otkrijemo tu dublju glad i žeđ i u njoj prepoznamo sebe i svoj temeljni odnos s Izvorom života.

Molitva

Vrijeme korizme dobra je prilika za odluku o redovitoj molitvi. Molitva je razgovor s Bogom i čini nas bližima Bogu. Biti u Božjoj blizini veliki je blagoslov za nas i naše obitelji. Korizma je prilika da uvedemo zajedničku obiteljsku molitvu, molitvu za mir i blagoslov u našim obiteljima. Odvojimo vrijeme u danu 15-20 minuta kako bi u zajedništvu sa svojim najmilijima izrekli svoje molbe Bogu. Mnogi se na putu molitve obeshrabre i odustaju jer ne vide brze rezultate, ali ustrajna molitva ostavlja veliki blagoslov i brojne milosti. Uz obiteljsku molitvu u korizmi imamo priliku prisustvovati križnom putu petkom i nedjeljom i tako se prisjetiti Isusove žrtve na križu.

Odricanje

Odricanje je dobra asocijacija uz korizmu. No, odricanje nije svrha samom sebi. Odricanje od dobrog i potrebnog (hrana i piće), lošeg i nepotrebnog (loše navike, ovisnosti) je dobar korak prema dubljoj gladi (za Bogom, punim životom, životnoj radosti) do koje se u svakodnevnoj žurbi ne dolazi lako i svakako je potreban korak prema otkriću najvažnije životne razlike (osmišljen život ili besmisleno životarenje, mudar ili lud način života, spasenje ili izgubljenost u egzistenciji, sretan ili očajan život). Tko želi saznati koliko su mu jake navike ili ovisnosti može to iskušati i otkriti za vrijeme korizme. 40 dana je dobar i primjeren vremenski period da otkrijem kako reagiram bez alkohola, kolača, društvenih mreža, cigareta, kave ili nečeg sličnoga. Iza naših ovisnosti redovito stoji neka nepriznata ili neutažena glad za prihvaćanjem, razumijevanjem smislom, srećom, Bogom. Drugim riječima, može nas naučiti da pronađemo istinski odgovor na našu glad.

Korizmu je moguće obojiti vrlo osobnim odlukama i praksama. Svakako, u središtu nije odricanje. Ono je preduvjet. Glavna svrha je doći do jasnoće o svom odnosu s Bogom, produbiti ga i donijeti potrebne odluke o svom životnom usmjerenju.


VI. osnovna škola Varaždin