2020-01-16 11:53:43

Boravak učitelja u Finskoj na Erasmus + projektu KA1

Učitelji VI. osnovne škole u novom EU projektu.

Varaždinska VI. osnovna škola sudjeluje u europskom projektu Erasmus+ KA1 koji podrazumijeva suradnju u svrhu savladavanja izazova istraživačkom i projektnom nastavom u digitalnom okruženju. Koordinator projekta je VI. osnovna škola Varaždin iz Varaždina, a u projekt su uključene škole iz Finske, Njemačke, Irske i Italije, kao zemlja partnera. Mobilnosti će se održati tijekom ove školske godine, a podrazumijevaju odlazak po dva učitelja iz škole koordinatora projekta u škole iz navedenih država.

Od 21.10.2019. do 29.10.2019. učitelji VI. OŠ Varaždin boravili su u Finskoj u gradu Lohja u osnovnoj školi „Tytirin koulu“ u sklopu projekta Erasmus +KA1.

Ravnatelj, Mario Stančić, dipl.ing.informatike i učiteljica kemije, prirode i biologije Mihaela Vrbnjak Grđan, prof. u Lohji su proveli devet dana. Mentorica Riikka Loukkaanhuhta ih je provela kroz sustav obrazovanja u Finskoj, način života i navike Finaca, te kroz povijest Finske.

Prisustvovali su nastavi i izvannastavnim aktivnostima koje navedena škola organizira za svoje učenike.

Učenici u Finskoj idu devet godina u osnovnu školu, nakon čega upisuju srednju školu, pa Sveučilište. Važno je naglasiti da  država financijski pomaže sve studente, a svi učenici tamo imaju organizirani besplatni topli obrok.

Sumativno vrednovanje počinje tek u šestom razredu osnovne škole, a do tada se vrednuje isključivo formativno. U razredu je od 12 – 18 učenika, učenici rade individualno, u paru ili u grupi. Zastupljena je istraživačka, eksperimentalna i projektna nastava.

Važno je naglasiti da škola nema zvona i da učenici tijekom dana nekoliko puta (neovisno o vremenskim uvjetima)  izlaze u prirodu i na igrališta.

Posjetili su i školu „Antilla koulu“ i upoznali se s organizacijom nastave kemije, biologije i fizike, koja je isključivo eksperimentalna, a provodi se u 7., 8. i 9. razredu osnovne škole.

Finski sustav obrazovanja se i dalje razvija, mijenjaju kurikulume, uvode školu bez zidova i drugo.

Tijekom provedbe projekta učitelji stječu brojna odgojno – obrazovna iskustva koja, u skladu s mogućnostima, implementiraju u nastavne procese i prenose ih drugim učiteljima. Učitelji iz Hrvatske mnogo su naučili i neke će stvari pokušati uvesti u VI. OŠ Varaždin.

Fotogalerija


VI. osnovna škola Varaždin