2017-11-30 17:41:01

Humanitarne akcije

Provodimo razne akcije kojima pomažemo sugrađanima u nevolji. Ciljevi humanitarnih akcija su: osvijestiti učenike da mogu svojim osobnim radom pozitivno utjecati na društvo, pomaganje potrebitima, razvijanje solidarnosti među djecom i mladima, poticati učenike na volonterstvo i  međusobno pomaganje, pomoći životinjama te senzibilizirati učenike za potrebe životinja, upoznati učenike s konkretnim radom volonterstva te ih potaknuti da u susretu s drugim volonterima uviđaju zajedništvo i potrebu povećanja volontiranja kako bi zajedničkim radom utjecali na dobro drugoga.

Humanitarne akcije predvođene su ove godine učiteljicama razredne nastave koje rade u produženom boravku, a to su: Valentina Balentović, Ivana Krišto, Martina Banek, Danijela Popadić, Daria Cecelja, Mateja Martinčević, Maja Bakšaj i Nina Kovač Tomašković.

Neke od akcija koje će se provoditi ove školske godine su: akcija solidarnosti Hrvatskog Crvenog križa „Solidarnost na djelu“, sakupljanje pomoći za varaždinsku socijalnu samoposlugu „Kruh sv. Antuna“, Svi smo dio istog svijeta – pomoć Udruzi Spas, Božićna akcija solidarnosti Hrvatskog Caritasa „Za 1000 radosti“ – Intervencija, obilježavanje Međunarodnog dana darivanja knjiga - „Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj“ te misijska akcija solidarnosti „Snaga riječi koja mijenja svijet“.

Kroz akciju solidarnosti Crvenog križa prikupljaju se financijska sredstva, a za poklonjeni novac uručuje se  bon zahvalnosti numeriran u apoenu  od 1,00 kn. Pedeset posto prikupljenih sredstava vraća se na žiro-račun škole. Ta sredstva škola će utrošiti za nabavku potrebnih lijekova  te za opremu ormarića prve pomoći, a Gradsko društvo Crvenog križa koristi za kupnju prehrambeno-higijenskih paketa za djecu socijalno ugroženih obitelji s područja djelovanja društva.

U akciji solidarnosti za socijalnu samoposlugu „Kruh sv.Antuna“prikupljaju se prehrambena i higijenska sredstva za najpotrebitije građane našega grada i županije. Svaki učenik (ako je u mogućnosti) donira jedan proizvod, a prema želji i više.

Kako bismo pomogli Udruzi Spas i životinjama koje tamo borave, u školi prikupljamo hranu za ljubimce, dekice i ostale potrepštine kroz akciju Svi smo dio istog svijeta – pomoć udruzi Spas.

U akciji „Za 1000 radosti“ prodaju se promotivne narukvice Hrvatskog Caritasa. Sakupljeni novac od narukvica šalje se Hrvatskom Caritasu koji tim novcem pomaže najsiromašnijim obiteljima u Hrvatskoj.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana darivanja knjiga, 14. veljače, škola pomaže u obnavljanju „slikovničkog blaga“ pedijatrijskih čekaonica i dječjih bolesničkih soba. Učenici daruju svoje slikovnice koje više ne čitaju (ili su ih „prelistali“) bolesnoj djeci kojoj će prikratiti sate čekanja u bolničkom hodniku.

Također, povodom Svjetskog dana misija škola se uključuje u akciju solidarnosti „Snaga riječi koja mijenja svijet“ tijekom koje se prodaju narukvice u 5 različitih boja i s riječima (nada, igra, vjera, znanje, ljubav) koje potiču učenike da se nikad ne prestanu igrati, da rastu u znanju, da nikad ne gube nadu, da daruju ljubav i uvijek imaju vjere. Narukvice se prodaju po cijenu od 5,00 kuna, a prikupljen novac predaje se Nacionalnoj upravi Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj.

Više o humanitarnim aktivnostima možete pročitati pod Akcije.


VI. osnovna škola Varaždin