2017-10-25 10:59:48

Utjecaj Multimedijske grupe na razvoj znanja i vještina učenika te njihove medijske pismenosti

Živimo u vremenu u kojem mediji imaju veliku ulogu u životu pojedinca. Prepoznato je to i u školi te je osnovana Multimedijska grupa koju vodi učitelj Dario Mijač, a koja omogućava učenicima da steknu različita znanja o medijima, razvijaju svoje vještine koristeći različitu tehnologiju, a u konačnici i da razvijaju medijsku pismenost.

Grupa se nalazi dva puta tjedno te obuhvaća različite aktivnosti. Učenici se većinom bave snimanjem videosnimki te fotografija. Nakon snimanja i fotografiranja, slijedi obrada materijala koja zahtijeva dosta znanja i vještina zbog čega učenici imaju različite radionice i edukacije vezane uz korištenje opreme. Opremu je financirala škola te podrazumijeva kamere, fotoaparat, mikrofone i sve ostalo što je potrebno kako bi učenici zabilježili sva događanja vezana uz školu. Učenicima je posebno zanimljivo baviti se obradom zvuka te efektima u mini studiju jer tu najviše dolazi do izražaja njihova kreativnost. Kako bi što bolje ovladali različitim tehnikama, potrebna su im znanja i iz drugih predmeta poput fizike jer je na primjer za snimanje i fotografiranje jako važna svjetlost.

Učenici su jako zainteresirani za sudjelovanje u grupi jer na taj način uvelike doprinose i radu škole. Svojim aktivnostima omogućavaju prijenos informacija te obavještavaju učenike i javnost o događanjima vezanima uz školu. Upravo zbog toga prisutni su i na društvenim mrežama (Facebook), a imaju i vlastiti kanal na YouTubeu. Posebno su angažirani i oko prijenosa uživo na obilježavanju Dana kulture ili prilikom održavanja već poznatoga natjecanja Masteršest. Upravo oni imaju veliku ulogu i u pripremi obilježavanja 50. obljetnice škole koja će se održati u prosincu.

Često slušamo o negativnom utjecaju medija na djecu i mlade, ali ova grupa svojim radom pokazuje kako mediji mogu biti i koristan izvor zabave i informacija. Učenici se bave različitim sadržajima i medijima, potiče ih se na produktivnost i suradnju s drugim grupama, informiraju javnost te na taj način razvijaju i svoju medijsku pismenost. 

  


VI. osnovna škola Varaždin