preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2572127
Kultura

Ovdje možete saznati o projektima u kulturi kao i o aktivnostima naših učenika.

 
Dan kulture Mojih 6 minuta Knjižnica  
       
 
Ples generacije Božićni plesnjak Maškare  

 

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Sveti Leopold Mandić (12. svibnja)
Autor: Kristina Roginek, 12. 5. 2020.

Životopis i molitva sv. Leopoldu!


Sveti Leopold Mandić  rođen je 12. svibnja 1866. godine u Herceg Novom u Kotorskom zaljevu, a većinu života proveo je u Padovi. Rođen je u siromašnoj obitelji kao osmo dijete, a na krštenju je primio ime Bogdan. Proveo je sretno djetinjstvo, obilježeno duhovnim životom u kojemu je Isus uvijek zauzimao važno i odlučno mjesto.

1882. u kapucinskome sjemeništu u Udinama započeo pripravu za redovnički i svećenički život, a 20. rujna 1890. bio je zaređen za svećenika.  Ljudi su ga prozvali apostolom ispovjedaonice. Pred njegovom su se ispovjedaonicom brzo počeli stvarati redovi. Onaj tko bi se kod njega jednom ispovjedio, gotovo bi se redovito vraćao, privučen njegovom dobrotom, poniznošću, odmjerenim riječima, smirenošću, pouzdanošću, kao i snažnim duhovnim iskustvom, prožeti ljubavlju Božjom, odanošću Majci Božjoj, te hranjenim svetom Euharistijom. Ispovijedajući, sklapao je prijateljstva. Prijatelji oca Leopolda pripadali su najrazličitijim društvenim staležima: bili su tu bogati i siromašni, sveučilišni profesori i jednostavni “obični” ljudi, dobre duše kojima je bilo potrebno samo ohrabrenje kako bi nastavile putem savršenosti, kao i one nešto složenije, s kojima je valjalo “zavrnuti rukave” i početi ispočetka.  Kad bi mu predbacivali prekomjernu dobrotu on bi odgovarao pokazujući na raspelo: “A što je tek s Njime, koji je umro za nas?”

Sveti Leoplod umro je 30. srpnja 1942. godine u Padovi. Njegovu je pogrebu nazočio čitav grad. Njegov je grob na mjesnome groblju ubrzo postao metom snažne i sve veće pobožnosti, koja se umnožila nakon što je, 14. svibnja 1944., među ruševinama bombardirana samostana njegova ispovjedaonica pronađena netaknuta, kao mjesto na kojemu je čitava života svjedočio milosrdnu ljubav Božju.

Spomendan svetog Leopolda Mandića slavimo 12. svibnja.

Više o svetom Leopoldu možete pročitati ovdje: https://www.bitno.net/vjera/svetac-dana/sveti-leopold-apostol-ispovjedaonice-koji-je-veci-dio-zivota-proveo-slusajuci-i-odrjesujuci-grijehe/

 

 

Molitva sv. Leopoldu

Sveti Leopolde Bogdane, Bog Te je obdario velikim milostima da uzmogneš pomagati onima koji se tebi utječu. Evo se i ja utječem tebi i ponizno ti se molim: isprosi mi živu vjeru i žarku ljubav, da se predam u ruke Božje i da iz tih Božjih ruku primim pomoć u ovoj svojoj nevolji… (navesti nakane).

Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

 Priloženi dokumenti:
sv._Leopold.jpg (44.06 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju