preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2571344
Kultura

Ovdje možete saznati o projektima u kulturi kao i o aktivnostima naših učenika.

 
Dan kulture Mojih 6 minuta Knjižnica  
       
 
Ples generacije Božićni plesnjak Maškare  

 

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Veliki tjedan u vrijeme pandemije - priprema u obitelji za najveći kršćanski blagdan
Autor: Kristina Roginek, 9. 4. 2020.

Veliki tjedan započinje na Cvjetnicu, odnosno nedjelju prije Uskrsa. U Velikom tjednu imamo tri dana koje također nazivamo velikima, a to su: Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota. U svakome od tih dana se prisjećamo određenog Isusovog događaja koji je bio put prema Uskrsu.


Veliki četvrtak

Na veliki četvrtak Isus slavi posljednju večeru sa svojim učenicima. Uskraćeni za ljepotu toga jedinstvenoga zajedničkoga slavlja, kršćanska se obitelj okuplja na molitvu u kojoj se spominje: dara euharistije, dara ljubavi iskazane u činu Isusova pranja nogu apostolima, dara svećeničke službe u Crkvi, dara zajedništva s Isusom u molitvi u Getsemanskome vrtu. S obzirom na ne mogućnost prisustvovanja obredima Velikog četvrtka, postoji mogućnost slavljenja obreda unutar obitelji. Hrvatski institut za liturgijski pastoral pripremio je tekst molitvenog slavlja Velikog četvrtka u obitelji koji možete pogledati na poveznici u nastavku: 

http://www.hilp.hr/dokumenti_clanci_upload/20200409/zivo_vrelo202004091552180.pdf

Veliki petak

Na Veliki petak Isus umire na križu. Upravo je to razlog zašto je taj dan predviđen za post i nemrs, kao znak našeg odricanja i znak zahvalnosti za Isusovo trpljenje koje je podnio za nas. Post za katolika znači uzeti samo jedan puni obrok u danu. Nemrs znači redovito jesti (uobičajena tri obroka dnevno), ali da to ne bude meso. Kada je i post i nemrs, znači da se jede jedan puni obrok u danu koji ne sadrži meso (obično se ne jedu ni mlijeko, jaja i mliječni proizvodi). Više od toga nije zapovjeđeno, ali je vrijedno i mnogi poste češće  i strože: “o kruhu i vodi”. Post je obvezatan za katolike od navršene 18. do započete 60. godine života: na Pepelnicu i na Veliki petak. Dobrovoljno ga mogu činiti i mlađi i stariji od ovih dobnih odrednica.

Prijedlozi za  slavlje Isusove muke na Veliki petak  obitelji:

 

Velika subota

Na Veliku subotu Isusovo tijelo počiva u grobu. Život i smrt Kristovu prenesimo u svoj život. Treba umrijeti kroz žrtvu i pokoru da bi Krist po ljubavi živio u nama. A tada slijedimo Kristov put sa željom da postanemo suotkupitelji svih duša. Moramo dati život za druge. Jedino tako živjet ćemo životom Isusa Krista; postati s njim jedno.

 

S obzirom da  zbog trenutne situacije ne možemo sudjelovati uživo  na obredima Velikog tjedna, imamo priliku obrede pratiti putem svojih ekrana, bilo televizije bilo interneta i na taj način se pripremiti za Uskrs. Biskupi preporučaju da se prati prijenos obreda UŽIVO, a ne snimka zbog ujedinjenosti vjernika u molitvi u trenutku obreda. Prijenose na televiziji možemo pratiti na Hrt 3 i Vtv-u (prijenos iz varaždinske katedrale).

Hrt 3:

  • Na Veliki četvrtak u 18 sati
  • Na Veliki petak u 18 sati
  • Na Velika subota u 18 sati
  • Na Uskrs u 10 sati (Hrt 1)

Vtv:

  • Na Veliki četvrtak u 19 sati
  • Na Veliki petak u 15 sati
  • Na Velika subota u 22 sata
  • Na Uskrs u 9 sati

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju