preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2572127
Kultura

Ovdje možete saznati o projektima u kulturi kao i o aktivnostima naših učenika.

 
Dan kulture Mojih 6 minuta Knjižnica  
       
 
Ples generacije Božićni plesnjak Maškare  

 

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Pepelnica (čista srijeda) – pepeljenje, post i nemrs
Autor: Kristina Roginek, 24. 2. 2020.

Nadolazećom srijedom koju nazivamo čistom srijedom odnosno Pepelnicom započinjemo korizmu. Korizma je za katolike vrijeme pripreme za proslavu Isusovog uskrsnuća i najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa. Korizma traje četrdeset dana ne računajući nedjelje i poziva nas na odbacivanje svega onoga što nas čini manje kršćanima, a potiče da prionemo uz ono pozitivno što bi trebalo biti istinski identitet svakog kršćanina.


Već je spomenuto da korizma započinje Pepelnicom ili čistom srijedom. I jedan i drugi naziv podsjećaju na dublje promišljanje i promjenu srca. Pepelnica vuče svoj naziv iz obreda pepeljenja kada svećenik vjernike posipa pepelom po glavi ili im pepelom čini znak križa na čelu, i pri tome izgovara riječi: ,, Obrati se i vjeruj evanđelju'' ili ,, Sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah vratiti''. 

       Kakav je to pepeo kojim se vjernici pepele? Pepeo kojim se vjernici posipaju dobiva se od spaljenih grančica prošlogodišnje Cvjetnice, a na takav su način svečani događaji Kristova ulaska u Jeruzalem i početka Kristove muke (koje slavimo na Cvjetnicu), posipanjem pepela na Čistu srijedu podsjetnik na Isusovu patnju i muku, a našu spremnost da svojom žrtvom i odricanjem sudjelujemo u toj Isusovoj muci. 

        Zato se mnogi kršćani početkom korizme odriču svojih poroka i loših postupaka, donose odluke kojima nastoje biti bolji kao što su redovita i pojačana molitva, tjedne mise, prisustvovanje i razmtranje postaja križnoga puta, odricanje od slatkog, vina, cigareta itd.

       Čista srijeda je uz Veliki petak (kojim završava korizma)  dan kada je Crkva proglasila zapovijedani post i nemrs. Što je to post, a što nemrs?   Post za katolika znači uzeti samo jedan puni obrok u danu. Nemrs znači redovito jesti (uobičajena tri obroka dnevno), ali da to ne bude meso. Kada je i post i nemrs, znači da se jede jedan puni obrok u danu koji ne sadrži meso (obično se ne jedu ni mlijeko, jaja i mliječni proizvodi). Više od toga nije zapovjeđeno, ali je vrijedno i mnogi poste češće  i strože: “o kruhu i vodi”. Post je obvezatan za katolike od navršene 18. do započete 60. godine života: na Pepelnicu i na Veliki petak, dok je nemrs obvezatan od navršene 14. godine. Dobrovoljno ga mogu činiti i mlađi i stariji od ovih dobnih odrednica.

       Čista srijeda je dan koji nas svojom simolikom poziva postajati sve više više Božje dijete  odnosno kroz nadolazeće vrijeme korizme mijenjati svoje ponašanje: odbacivanjem svojih mana koje nas čine manje ljudima i opredjeljenjem za dobro, pozitivno i pomaganje bližnjima. Odazovimo se tom pozivu!

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju