preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2572127
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Blaženi Alojzije Stepinac (10.veljače)
Autor: Kristina Roginek, 7. 2. 2020.

Kviz i dokumentarni film na linku.


Spomendan blaženog Alojzija Stepinca slavimo svake godine 10. veljače. Blaženi Alojzije Stepinac bio je zagrebački nadbiskup i kardinal. Ovaj blaženik rođen je 10.veljače 1960. godine u Krašiću. Djetinjstvo je proveo u rodnom mjestu. Za vrijeme Prvoga svjetskog rata sudjelovao je u borbama na talijanskom frontu gdje je bio ranjen i proveo u zarobljeništvu pet mjeseci; potom je bio i na solunskom frontu. Nakon studija u Rimu, zaređen je za svećenika 1930. godine. Postao je zagrebački nadbiskup 1937. godine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata pomagao je progonjene i patnike, zbrinuo je 500 prognanih slovenskih svećenika te veliki broj bolesne i gladne djece. Prosvjedovao je protiv progona Židova i Srba i provedbe rasnih zakona, te je spasio brojne Židove i Srbe. U govoru ispred zagrebačke katedrale 31. listopada 1943. osudio je svaku diskriminaciju, rasnu, nacionalnu i vjersku, zatvaranje i ubijanje nevinih, otimanje i palež imovine i mirnih sela. Nakon dolaska komunista na vlast, odbio je odvajanje Katoličke Crkve u Hrvatskoj od Vatikana. U montiranom procesu, osuđen je na 16 godina zatvora i prisilnog rada. Pet godina proveo je u zatvoru u Lepoglavi, a od kraja 1951. do svoje smrti 10. veljače 1960. godine u kućnom pritvoru u Krašiću. Umro je na glasu svetosti. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 3. listopada 1998. godine u Mariji Bistrici.

 

Više o ovom blaženiku možete  pogledati u dokumentarnom filmu o životu  blaženog Alojzija Stepinca na linku  https://www.youtube.com/watch?v=UUGn05Gv9AQ.

Koliko dobro poznajete Blaženog Alojzija Stepinca i njegov život možete provjeriti klikom na link https://www.bitno.net/vjera/formacija/kviz-koliko-dobro-poznajes-blazenog-alojzija-stepinca/.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju