preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2971604
Dani sjećanja i ponosa

Obilježavanje važnih međunarodnih datuma i blagdana u Republici Hrvatskoj.

Voditelj projekta je Bojana Perko.

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dan sjećanja na holokaust i sprečavanje zločina protiv čovječnosti

Dana 27. siječnja obilježava se Dan sjećanja na holokaust i sprečavanje zločina protiv čovječnosti. Nešto više o tom danu saznajte u tekstu koji je pripremila učenica Dorotea Plavec iz 8. d.


Drugi svjetski rat neće biti pamćen samo po stradanjima brojnih vojnika i civila nego i po brojnim zločinima protiv čovječnosti. Među njima se po svojim razmjerima i okrutnosti ističe holokaust. Holokaust je bio pokušaj nacista da uz pomoć saveznika potpuno istrijebe europske Židove. Holokaust je prouzročio smrt više od 6 milijuna Židova diljem Europe (od oko 10 do 11 koliko ih je živjelo prije rata u Europi).

Holokaust se temeljio na nacističkim idejama rasizma i  antisemitizma. Na Židove su gledali kao nižu rasu i smatrali su ih biološkom prijetnjom za čistoću njemačkog naroda (arijske rase). Nacisti su odmah po dolasku na vlast počeli s diskriminacijom Židova. Tijekom rata započela su i fizička istrebljenja, odnosno genocid. Nacisti su počeli razvijati sustav koji bi u kratkom razdoblju omogućio uništenje velikog broja ljudi. Tako je u siječnju 1942. na sastanku u berlinskom predgrađu Wannsee donesena odluka o provođenju konačnog rješenja, koje je predviđalo ubojstvo oko 11 milijuna europskih Židova.

Nacisti su započeli s progonima Židova diljem Europe te ih zatvarali u postojeće koncentracijske logore i desetke novoosnovanih logora. Da bi ubrzali provođenje konačnog rješenja, osnivali su i šest logora za istrebljenje (logora smrti) koji su bili opremljeni plinskim komorama. To su bili Belzec, Sobibor, Treblinka, Chelmno, Majdanek i Auschwitz-Birkenau (najveći logor).

Kako bi se spriječilo ponavljanje ili poricanje takvih događaja, europski ministri obrazovanja donijeli su odluku da se u zemljama članicama Europske unije dana 27. siječnja obilježava Dan sjećanja na holokaust i sprečavanje zločina protiv čovječnosti. Republika Hrvatska također je prihvatila ovu odluku te se od 2004.godine u hrvatskim školama obilježava ovaj dan kao spomen na oslobođenje koncentracijskog logora Auschwitz 1945. godine.





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju