preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2584585
Izvanškolske aktivnosti uspješnih učenika

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Predstavnici Vijeća učenika upoznati su s Dječjim participativnim proračunom
Autor: Rosana Štrocinger, 19. 2. 2022.

Na sastanku Vijeća učenika, održanom 18.2.2022., učenici su upoznati s nastojanjima grada Varaždina da ih više uključi u predlaganje i odlučivanje o potrebama djece. Do sada su samo odrasli odlučivali što djeci treba, a od ove godine i djeca dobivaju svoj proračun u vrijednosti od 50 000 kuna te se mogu prijavljivati sa svojim projektima u maksimalnom iznosu od 10 000 kuna po projektu (svaka ustanova, škola ili vrtić, s jednim projektom).


Učiteljica Rosana Štrocinger je učenicima objasnila što je proračun i kako oni sami mogu dati prijedloge za poboljšanje uvjeta djeci u školi, kvartu ili gradu. Najprije, dakle, trebaju kao pojedinci ili skupina učenika dati prijedlog nekog projekta, napraviti reklamni plakat gdje će istaknuti važnost svog projekta, a zatim će se u školi provesti glasanje svih učenika škole i odabrati onaj projekt koji dobije najviše glasova. Za odabrani projekt će učenici, uz pomoć djelatnika škole, napisati projektnu dokumentaciju i poslati je na natječaj koji će biti raspisan u ožujku.

Zanimljivo je bilo vidjeti kako su učenici tijekom sastanka brzo usvojili i osnove iz financijske pismenosti. Na početku im se navedeni iznosi Dječjeg participativnog proračuna činio jako veliki. Međutim, kada su im prezentirani svi podaci i uvjeti projekta te kad su za svoje ideje pokušali izračunati koliko bi im novaca trebalo, tada su shvatili pojam budžeta.

Posebno treba istaknuti aktivnost učenika na sastanku s njihovim pitanjima, stavovima i različitim zanimljivim prijedlozima kojima bi se oni uključili u taj projekt.

Jedva čekamo vidjeti njihove prijedloge i na plakatima.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju