preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2584458
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Izvrstan uspjeh učenika VI. osnovne škole Varaždin na državnim i međunarodnim natjecanjima
Autor: Mario Stančić, 6. 6. 2022.

Izuzetan uspjeh na kraju pandemijske godine – na školskim natjecanjima sudjelovalo je 582, na županijskim 279 te na državnim 112 natjecatelja (1 prvo, 6 drugih, 1 treće, …). I ove školske godine brojni učenici i mentori VI. osnovne škole Varaždin imali su čast sudjelovati na raznim državnim i međunarodnim natjecanjima te na taj način pokazati svo znanje i vještine koje su stjecali tijekom cijele školske godine.  


U Primoštenu je od 2. do 4. svibnja održana državna razina 64. natjecanja mladih tehničara Republike Hrvatske. Ovo zahtjevno natjecanje obuhvaća čak dvanaest područja, a učenici naše škole imali su priliku pokazati svoje vještine iz elektronike i robotike te su postigli odlične rezultate. Samo natjecanje obuhvaća pisanu provjeru znanja, izradu tehničke tvorevine i njeno predstavljanje. Učenik 6.c razreda Marin Rođak postao je državni prvak osvojivši izvrsno 1. mjesto u robotici. Marin je veoma ambiciozan učenik koji u prvom planu ističe poznanstva koja je stekao na natjecanjima, ugodna druženja i putovanja. No, učenik se mjesecima aktivno pripremao kako bi postigao takav rezultat. ,,Zadatak na natjecanju i nije bio pretežak'', naglašava Marin što govori u prilog tomu kako Marina čeka blistava budućnost u robotici.  U istoj je kategoriji učenik 7.a razreda Nino Petek zauzeo 7. mjesto. ,,Dugo smo se pripremali za ovo natjecanje, ali trud koji smo uložili isplatio se'', ističe Nino. Učenik Jakov Crnički (8.c) osvojio je 2. mjesto u elektronici. Uz talent i radišnost, iza sjajnih rezultata naših robotičara stoji veliko znanje i entuzijazam njihovih mentora. Mentor učenicima bio je Marko Martinec. Velike zasluge pripadaju i vanjskim mentorima iz gradskih i županijskih udruga. Kod Marina i Nine to je Centar izvrsnosti iz robotike Varaždinske županije, a s Jakovom je dodatno radio profesor Darko Tomašek iz Društva pedagoga tehničke kulture Varaždin. Učenici su se plasirali na Europsko prvenstvo koje će se održati u Portugalu od 1. do 4. lipnja 2022. Svi redom naglašavaju vrijednost natjecanja jer su stekli nova znanja iz područja koja ih zanimaju, imali su priliku pokazati svoje vještine te su stekli nova poznanstva i prijateljstva.

Mladi hrvatski robotičari vratili su se iz Portugala sa sedam osvojenih medalja na europskom natjecanju, među njima i učenici naše škole: Gabrijel Kraljić i Luka Kolarić. Natjecanje najboljih mladih robotičara iz 21 zemlje starog kontinenta (900 sudionika), 3. Euro RoboCup,  održalo se u Portugalu od 1. do 4. lipnja 2022. Više od 150 ekipa odmjerilo je snage u raznim natjecateljskim kategorijama. Hrvatsku je u devet kategorija predstavilo 14 ekipa i 37 natjecatelja, uz potporu 11 mentora iz Hrvatskog robotičarskog saveza. Od 42 podijeljenih odličja, u Hrvatsku je otišlo njih čak sedam. Zlatnu medalju odnijeli su hrvatski timovi, a među njima i tim ''DataCro team'' (Gabrijel Kraljić, 5.b i Nikša Vaupotić (IV. OŠ), uz pomoć mentora Ivana Kolarića. Ponosni smo na rezultate našega robotičara i želimo mu još puno uspjeha.

U Vodicama se od 10. do 12. svibnja održavalo i državno Natjecanje iz matematike na kojem je učenica Mila Maretić (8.b) zablistala osvojivši izvrsno 2. mjesto i prvu nagradu. Ponosni mentor učenice bio je Dario Maltarski. Učenica je sudjelovala i na 6. Hrvatskoj juniorskoj matematičkoj olimpijadi koja se održala 23. svibnja u Zagrebu na koju su pozvani najbolje rangirani učenici 7. i 8. razreda na državnom natjecanju. Osvojila je 2. mjesto i time postala članica ekipe Hrvatske za 26. Juniorsku balkansku matematičku olimpijadu koja će se održati u Sarajevu od 28. lipnja do 3. srpnja. Učenik Bruno Tomašković (5.b) na natjecanju je zauzeo 12. mjesto, a mentorica mu je bila Nina Vidoni. Sav uložen trud pomnožen uloženim vremenom rezultirao je velikim zadovoljstvom samih učenika, a i njihovih mentora te cijele škole. Domaćini OŠ Vodice organizirali su izlet na otok Prvić gdje su učitelji i mentori posjetili Memorijalni centar ''Faust Vrančić''.

Izvrsni informatičari imali su priliku pokazati svoje znanje na državnom Natjecanju iz informatike – Infokup 2022. u Vodicama koje se održavalo od 3. do 6. svibnja. Natjecanju su pristupili učenici Marin Rođak (6.c) i Ozana Margotić (7.b) koji su se natjecali u kategoriji Algoritmi. Marin je osvojio 2. mjesto, a uz mentora Danijela Lukića učenika je pripremao i gospodin Marin Drabić. Uz to, učenik je polazio i dodatnu nastavu u školi. Izvrsnim rezultatom s državnog natjecanja i kontinuirano dobrim rezultatima na HONI-u izborio je pravo da sudjeluje na  Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi. Ozani je ovo bilo treće uzastopno državno Natjecanje iz informatike, a uz mentora Danijela Lukića, učenicu je pripremao i gospodin Dejan Dabić. Ozana je zauzela 6. mjesto. Osim samog natjecanja, učenici su imali i dosta slobodnog vremena, a proveli su ga u druženju sa svojim vršnjacima. Na natjecanju su sreli i neke od bivših učenika škole s kojima su rado popričali i razmijenili iskustva.

Od 8. do 12. studenog u našoj je školi održano Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja Dabar 2021. Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga ,,Suradnici u učenju'' uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNET-a. Na natjecanju je sudjelovalo 679 škola iz cijele Hrvatske s 42 553 učenika. Iz naše škole sudjelovalo je 59 učenika od 1. do 8. razreda. Učenici koji su postigli izniman uspjeh i nalaze se među 10% najboljih su Fran Fošnjar, Filip Rančić (1. i 2. razred), Stjepan Canjuga, Filip Denac (3. i 4. razred), Niko Odrljin, Marin Rođak, Paula Trajber, Oliver Vitez, Marin Bjeliš, Vito Končevski, Filip Smuđ (5. i 6. razred), Julijan Mostarkić, Ozana Margotić, Niko Mudri, Nini Petek, Mia Petek, Andrej Martinez (7. i 8. razred).

Učiteljica Mihaela Vrbnjak Grđan mentorica je Mili Maretić, učenici 8.b razreda koja je izborila izvrsno 2. mjesto na državnom Natjecanju iz kemije te pokazala iznimno znanje, koncentraciju i razumijevanje kemije. Natjecanje se održavalo od 5. do 8. travnja u Vinkovcima. Učenici su pisali dvije zadaće vezane uz pokus, jednu ujutro, a drugu u poslijepodnevnim satima što zahtijeva veliku koncentraciju, samopouzdanje i motiviranost učenika. ,, Prva zadaća – pokus bila je teža od druge jer je trebalo identificirati različite spojeve na temelju njihove kemijske reakcije s kiselinom i lužinom; druga je zadaća bila manje zahtjevna, ali mi je pala koncentracija jer smo ju pisali u poslijepodnevnim satima'', objašnjava učenica. Učenica se tijekom natjecanja osjećala odlično te joj je posebno ostalo u sjećanju druženje s prijateljima iz drugih škola Varaždinske županije. ,,Zadovoljna sam svojim rezultatom. On mi ujedno donosi i poziv na testiranje na PMF–u za međunarodne olimpijade EUSO i IUSO'', ponosno ističe Mila. Mentorica se također osvrnula na provedbu natjecanja te ističe odličnu organizaciju domaćina.

U Podgori je od 26. do 29. travnja održano državno Natjecanje iz fizike. Učenici osnovnih škola natjecali su se u rješavanju pisanih i praktičnih zadataka, a u toj je kategoriji sudjelovalo 50 najboljih učenika u državi. Našu školu predstavljale su učenice Mia Kolmanić (8.d) i Mila Maretić (8.b) s mentoricom Jelenom Bajkovec. Učenica Mila osvojila je 2. mjesto s ostvarenih 70/85 bodova te prvu nagradu. ,,Ovo je prvo moje sudjelovanje na državnom Natjecanju iz fizike te mogu reći da se razlikuje od ostalih natjecanja na kojima sam imala prilike sudjelovati. Sastojao se od dva testa, jednog iz teorije i jednog s praktičnim zadatcima i pokusima'', objašnjava Mila.  ,,U sklopu natjecanja bio je organiziran izlet u Makarsku gdje smo posjetili prezentacijski centar ADRION, malakološki muzej te zvjezdarnicu. Upoznala sam mnogo dragih ljudi te unaprijedila svoje znanje'', prisjeća se učenica. Mentorica ističe ponos te navodi kako je sam dolazak na državno natjecanje odličan rezultat. Učenicama je poželjela mnogo uspjeha u daljnjim natjecanjima i školovanju.

Učenici naše škole sudjelovali su na ATOM ligi, ekipnom natjecanju učenika osnovnih i srednjih škola u znanju matematike, fizike i kemije. Natjecanje promiče popularizaciju prirodoslovlja i matematike, potiče motivaciju kod učenika i njihovih mentora u radu te zajedništvo i timski rad. Tijekom školske godine provela su se dva kola, a bodovi osvojeni u oba kola zbrajali su se. Ove su godine sudjelovale dvije ekipe iz naše škole. Učenici Mila Maretić, Leo Novak i Andrej Martinez ekipa je koja je zauzela 1. mjesto, dok je druga ekipa (Nino Piskač, Mia Kolmanić i Ana Kuča) osvojila 11. mjesto. Pehar je ponovno u rukama učenika VI. OŠ Varaždin. Iskrene čestitke učenicima i mentorima!

Učenik 7.a razreda Jan Rendić i njegova mentorica Martina Špičko sudjelovali su na državnoj smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo za učenike osnovnih škola. Ove se godine smotra održavala u Vodicama od 25. do 27. travnja gdje su se okupili najbolji mladi pisci, glumci i novinari iz cijele Hrvatske. Jan je izveo monolog ,,Ivica i Marica'' iz djela Zorana Pongrašića ,,Život (ni)je bajka'' te je za svoj sjajan nastup pred punim gledalištem dobio veliki pljesak. Članovi državnog povjerenstva pohvalili su njegovu izvedbu te istaknuli kako je Jan vrlo talentiran mladi glumac koji vlada scenom i izvrsno prenosi emocije gledateljima te s lakoćom može odglumiti i najzahtjevnije uloge. Sudionici državne smotre iz Vodica su se vratili puni dojmova, inspiracije i novih iskustava; proširili su svoje vidike i sklopili nova prijateljstva, navela je mentorica te istaknula kako je ponosna na Jana i da s nestrpljenjem očekuje njegove iduće nastupe.

Od 11. do 13. svibnja u Zadru je održano državno Natjecanje iz hrvatskoga jezika. Našu školu predstavljala je županijska prvakinja iz hrvatskoga jezika Lana Šoša (7.b) koja je među najuspješnijim učenicima, vrsnim malim znalcima materinskoga jezika ostvarila 8. mjesto. Ponosna mentorica učenice je Zdenka Šopar.

Državno Natjecanje iz astronomije za učenike osnovnih i srednjih škola održano je u Đurđevcu od 18. do 20. svibnja. Iz naše su škole u kategoriji šestih razreda sudjelovale učenice Zara Manojlović osvojivši 3. mjesto i Stela Nöthig  koja je zauzela 5. mjesto. Učenice su pisani dio ispita pisale jedan sat, nakon čega je slijedila prezentacija i obrana rada. Zara je branila rad ,,Je li moguće da jedan asteroid, komet ili meteorit razori cijeli Varaždin i kakav bi on morao biti?'', a Stela rad ,,Što sve možemo zaključiti promatranjem visine Sunca tijekom godine''. Stela voli gledati noćno nebo i promatrati zvijezde. To ju je i potaknulo da se počne baviti astronomijom. ,,Fasciniraju me zviježđa i crne rupe te sve ostale zanimljivosti vezane uz astronomiju  o kojima sam učila na Centru izvrsnosti. Znanja koja sam tamo stekla odvela su me na državno natjecanje'', navodi Stela.  Učenice posebno ističu trud i podršku svojih mentora. Ponosni mentor učenicama je Dario Maltarski koji hvali odličnu organizaciju popraćenu nizom zanimljivih aktivnosti. ,,Učenici i mentori upoznali su znamenitosti Đurđevca, a domaćini su se izuzetno potrudili da se osjećamo odlično u njihovom gradu iz kojeg smo se kući vratili puni pozitivnih dojmova'', ističe mentor. Učenicama čestitamo na odličnim rezultatima te im želimo mnogo uspjeha i ubuduće!

Učenici VI. osnovne škole dobili su priznanje Hrvatskog matematičkog društva za sudjelovanje na međunarodnom matematičkom natjecanju ,,Klokan bez granica''. Natjecanje je održano 17. ožujka u školi kao i u 496 osnovnih i 56 srednjih škola u Hrvatskoj. Ukupno se natjecalo više od 30 000 učenika, a iz naše škole u natjecanju je sudjelovalo 140 učenika. Učenici koji su na listi 10% najboljih su: Jan Breški, Matej Hlebec, Franka Magdić, Tia Sudec, Filip Rančić, Vice Kulaš i Vera Skenderović (kategorija Pčelice), Mia Kukec, Filip Denac i Lucija Nežmahen (kategorija Leptirići), Bruno Tomašković, Sara Cikron, Tadej Lešnjak, Neo Rodik, Lucija Popadić, Oliver Martinčević i Filip Smuđ (kategorija Ecolier),  Šimun Vusić, Jan Turković, Ozana Margotić, Mia Petek, Nino Petek, Oliver Vitez, Max Poljan i Ema Juričan (kategorija Benjamin), Mila Maretić i Julijan Mostarkić (kategorija Cadet).

Mlađi učenici sretni su što i oni mogu pokazati svoja znanja i vještine. Učenice 4.d bile su pozvane na državnu smotru projekata iz Građanskog odgoja i obrazovanja i ostalih međupredmetnih tema – Projekt građanin 2022. Smotra je održana 14. svibnja u Zagrebu, a učenice su predstavljale projekt COVID-19 i obrazovanje, pod mentorstvom Rosane Štrocinger. Važan dio projekta je bila provedena anketa u nekim razrednim odjelima naše škole (od 2. do 8. razreda) u kojoj su učenici iznosili svoje stavove o tome koliko je COVID-19 utjecao na njihovo obrazovanje. Većinom su isticali kako im je nastava na daljinu, koje je bilo dosta (prevencije, samoizolacije, izolacije), onemogućila kvalitetno obrazovanje i sada imaju "rupe u znanju" te se brinu kako će se to odraziti na njihovo daljnje školovanje. Unatoč trudu učitelja u nastavi na daljinu, ona nikako ne može zamijeniti "pravu" nastavu uživo u učionicama. Povjerenstvo na državnoj smotri  pohvalilo je izbor teme projekta i prezentaciju učenica (Zoa Barić, Mura Lazar, Maša Prekupec i Iva Šipek). Cilj smotre je potaknuti učenike da uočavaju probleme u zajednici, predlažu rješenja problema te dijele primjere dobre prakse.

Tijekom cijele školske godine iznimne rezultate ostvaruju i učenici koji se bave različitim sportovima. Njihova postignuća brojna su te se uspjesi i osvojene medalje i dalje nižu. Teško je izdvojiti najbolje rezultate jer baš svaki svjedoči o mukotrpnom timskom radu. Učitelj Tomica Kanoti ističe kako je ova godina bila vrlo uspješna. Učenici naše škole natjecali su se u atletici, plivanju, krosu, futsalu, mini nogometu, rukometu, košarci, odbojci, gimnastici, graničaru i šahu.

Školske rukometašice i košarkašice osvojenim prvim mjestom na županijskom prvenstvu izborile su nastupe na državnom prvenstvu osnovnih škola u Poreču te osvojile 9. mjesto. Za ekipu rukometašica nastupile su Iva Lukačević, Sara Lukačević, Maja Mlakar, Iva Pavlic, Ema Potočnik, Eva Andesilić, Luna Gugić, Korina Koščak, Hana Breški, Ema Hlapčić, Rosa Minđek i Tessa Glazer. Za ekipu košarkašica nastupile su Laura Rašić, Hana Hudoletnjak, Jana Paulišić, Nika Kušen, Petra Sajko, Iva Rušec, Jelena Ivanković, Marija Balažić, Lea Brđanović, Ela Čopor, Elena Novak i Zara Petrina.

Učenice 5. i 6. razreda osvojile su 1. mjesto na poluzavršnom državnom Natjecanju iz rukometa koje se održalo u Garešnici te nastup među četiri najbolje ekipe na završnici državnog prvenstva koje se održalo od 31. svibnja do 3. lipnja u Vinkovcima. Naše su rukometašice  osvojile izvrsno 2. mjesto. Za ekipu rukometašica VI. OŠ Varaždin nastupile su Ema Hlapčić, Eva Andesilić, Luna Gugić, Korina Koščak, Rosa Minđek, Tessa Glazer, Tena Kovačić, Marija Balažić, Elena Novak, Ema Juričan i Matilda Turkalj.

Školske košarkašice (5. i 6. razred) nastupile su na poluzavršnom državnom natjecanju koje se održalo u Križevcima. Osvojile su 3. mjesto. U skupini su izgubile u napetoj utakmici protiv OŠ Ivanovec iz Međimurske županije, dok su u utakmici za treće mjesto bile uvjerljive protiv OŠ Vladimir Nazor iz Koprivničko - križevačke županije. Za ekipu košarkašica nastupile su Antonija Krog, Elena Novak, Eva Andesilić, Korina Koščak, Luna Gugić, Luna Kučej, Marija Balažić, Maša Kukolja, Mia Uranić, Rosa Minđek, Tena Kovačić i Vinka Cokarić. Učenice su ponosne na osvojeni rezultat naglašavajući kako je bila velika konkurencija te da se naporno i ustrajno treniranje itekako isplati. Iskustvo im je bilo pozitivno i zbog odlične atmosfere te novih poznanstava. 

Naše su plivačice (Anja Mirilović, Vita Barbir, Eva Barbir, Maša Manojlović, Lara Đuras, Zara Manojlović, Jana Čok, Mila Maretić, Leda Kuščer) osvojile odlično 5. mjesto na državnom natjecanju u Rijeci. Školski plivači (Mihael Kolarek, Fran Hutinski, Karlo Petek, Nino Petek, Leo Novak, Fran Težački, Nataniel Vukovac, Jakov Barbir, Luka Kolarić) na državnom su natjecanju osvojili 11. mjesto. Učenici su ponosni na osvojeni rezultat naglašavajući kako je bila velika konkurencija te kako puno treniraju. Iskustvo im je bilo pozitivno i zbog odlične atmosfere te novih poznanstava. 

Državno prvenstvo u krosu održalo se u Poreču od 25. do 26. studenoga. Učenici Teo Stojaković, Viktor Mađarić, Matej Ježovita i Tin Trupković osvojili su 12. mjesto, a učenice Marija Balažić, Luna Gugić, Iva Pavlic i Jana Jurman 21. mjesto.

Na stadionu Sloboda održalo se županijsko prvenstvo 7. i 8. razreda. Trčalo se na 100 m, 300 m, 800 m i u štafeti, skakalo se u dalj i vis, bacala kugla i vortex. Naša je škola nastupila je u kategoriji dječaka i djevojčica osvojivši 2. mjesto u obje kategorije.

Dječaci 5. i 6. razreda nastupili su na gradskom prvenstvu u mini nogometu i pobjedama protiv 2. OŠ, 5. OŠ i 3. OŠ osvojili su 1. mjesto te izborili nastup na županijskom prvenstvu na kojem su ponovno zablistali. Bili su najbolji i osvojili su 1. mjesto te nastupili na poluzavršnom državnom prvenstvu koje se održalo u Čakovcu. Učenici Petar Čegelj, Viktor Mađarić, Dino Protrka, Jan Petrović, Ivano Kolačko, Matej Ježovita, Teo Stojaković, Niko Odrljin, Jakov Petric, Alan Franko Posavec, Ivan Peršić, Martin Novotny i Filip Filipović osvojili su izvrsno 2. mjesto na prvenstvu.

Osvojivši 1. mjesto na županijskom Natjecanju u futsalu, učenici 5. i 6. razreda (Petar Čegelj, Viktor Mađarić, Dino Protrka, Jan Petrović, Ivano Kolačko, Ivan Peršić, Matej Ježovita, Teo Stojaković, Niko Odrljin, Jakov Petric) plasirali su se na poluzavršno državno prvenstvo i osvojili izvrsno 3. mjesto.

Mentor svim učenicima jest učitelj Tomica Kanoti koji potiče kod učenika njihovo samopouzdanje te ih uči timskom radu. Ponosan je na  sportaše i sportašice jer su dali sve od sebe kako bi postigli iznimne rezultate. Svi su sretni i zadovoljni zbog ostvarenih rezultata te im želimo puno uspjeha i u nastavku natjecanja. 

Čestitamo svim učenicima i mentorima koji zajedničkim trudom i radom postižu izvrsne rezultate i iznimne uspjehe na različitim susretima, smotrama i natjecanjima te tako na najbolji mogući način predstavljaju svoju školu. Želimo im puno sreće i zadovoljstva te njegovanja kreativnih i intelektualnih potencijala i u narednim školskim godinama! 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju