preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2572127
Međunarodni projekti i partnerski odnosi sa školama

Voditelji međunarodnih projekata na školi su: Tina Ivčić. i Mario Stančić 

Više o Međunarodnim projektima i partnerskim školama možete pronaći listajući objedinjene vijesti u nastavku ili pratiti izdvojeno kroz Erasmus+, eTwinning, CAS-HAD, YeC, Partnerske škole.

 

 
About us


Über uns


O nas
 

Prezentacija škole

Prezentacija Varaždina i Hrvatske

Projects eTwinning TwinSpaces

Plesovi

 

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Posjet OŠ Ljudski vrt Ptuj
Autor: Anja Draginić, 12. 3. 2019.

U ponedjeljak, 04. ožujka 2019., učenici četvrtih i petih razreda (4. i 5. A, B, C i D) posjetili su OŠ Ljudski vrt Ptuj gdje su sudjelovali na različitim radionicama na temu fašnika, sve u svrhu razvijanja suradnje s našim europskim partnerima. 


Naime, dan ranije, u nedjelju 03. ožujka, u Ptuju se održao tradicionalni pokladni festival Kurentovanje. Međutim, maskiranje i obilježavanje Kurentovanja vrlo često potraje i cijeli nadolazeći tjedan, posebice u školama.

Krenuli smo oko 9 sati ujutro, te smo za malo više od sat vremena stigli do odredišta. OŠ Ljudski vrt Ptuj oduševila nas je na prvi pogled! Prekrasna, moderna i velika škola okružena je još ljepšim krajolikom. Već na samom dolasku domaćini su nam priredili iznenađenje. Netom što smo izišli iz autobusa u školsko dvorište, krenula je buka i veselje! Dočekali su nas Kurenti, tradicionalni pokladni likovi.

Kako bismo bili spremni i puni energije za radionice, domaćini su nam priredili i prigodno slatko iznenađenje – krafnesmiley Nakon što smo se okrijepili, pogledali smo kratak video uradak o školi i krenuli u njen obilazak. U manjim grupama, učenici domaćini proveli su nas kroz nekoliko učionica i kabineta. Malo je reći da smo svi bili oduševljeni!

Škola broji preko 200 učionica i učiteljskih kabineta, veliku, prostranu i novu dvoranu, prekrasnu blagavaonu, knjižnicu, kuhinju u učionici za domaćinstvo, igralište te čak ima i vlastiti začinski vrt. Ono što nas se posebice dojmilo jest opremljenost tehničkog kabineta koji je prepun strojeva i alata za praktičnu nastavu, dječje igralište u dvorištu škole te izlaz iz svih učionica prvih razreda u školsko dvorište, odnosno na igralište. Ali to nije sve! Tijekom obilaska škole zamijetili smo kako je u skoro svakom školskom hodniku postavljena klupa sa košarama prepunim sezonskog voća i peciva. Domaćini su nam objasnili kako je to dio europskog projekta „Zdrava šola“ čiji je cilj promicati zdravije prehrambene navike kod učenika.

Nakon obilaska, prionuli smo na posao!

Naši učenici bili su podijeljeni u četiri kreativne radionice: izrada tradicionalne maske – kurenta, izrada spomen-razglednice Ptuja, priprava zdravih napitaka i izrada cvijeća od papira. Svaki učenik sudjelovao je na dvije radionice. Domaćini su se pobrinuli kako učenici imaju dovoljno vremena na svakoj radionici kako bi stigli izraditi dva primjerka onoga što su tog trena radili. Na taj način svi učenici koji su sudjelovali na radionicama kući su ponijeli suvenire sa svih četiriju radionica! Teško je reći koja radionica nas se najviše dojmila stoga je najbolje da pogledate sami kako je to izgledalo u galeriji slika i prosudite.      

Dok su učenici marljivo radili na radionicama, učitelji u pratnji imali su prilike izmijeniti iskustva i ideje sa svojim slovenskim kolegama, što je uvijek dobrodošlo, posebice kada se radi o ovako kreativnim radionicama!

Sav taj kreativan rad i trud zahtijeva odmor i okrijepu. Sva sreća što su nam domaćini priredili ukusan ručak u svojoj prostranoj blagavaoniJ

Nakon ručka, zahvalili smo se na gostoprimstvu i uputili u razgledavanje grada Ptuja, odnosno posjet Pokrajinskom muzeju Ptuj smještenome u Ptujskom gradu – starom dvorcu povrh grada Ptuja. Najprije smo pogledali izložbu Zbirke pustnih mask koja se nalazi u prostorijama obnovljene konjušnice dvorca. Izložba se sastoji od tradicionalnih pokladnih maski i likova, no najviše pozornosti zadobio je središnji pokladni lik ptujskog Kurentovanja – kurent. Učenici su čak imali prilike isprobati tradicionalni kostim i masku kurenta te sami doživjeti kako je to biti kurent.

U Ptujskome gradu razgledali smo još jednu izložbu – Zbirko orožja. Zbirka je izložena na način da uprizoruje izgled prave dvorske oružarnice. Također, izložena je i replika mača za dvije ruke koja je na raspolaganju za one znatiželjne koje zanima njegova težina.

Nakon izložbi, oprostili smo se od naših domaćina te nažalost priveli naš izlet kraju zbog vremenskih prilika – jakog vjetra, stoga smo šetnju centrom grada prepustili za naš sljedeći posjet!:)

Do tada, na nama je red da uzvratimo ovako lijepo i pomno osmišljeno gostoprimstvo!

Fotogalerija         Fotogalerija 2            Fotogalerija 3

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju