preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2572797
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Izvješće o virtualnoj mobilnosti u Italiji: Sharing Heritage and Real European Cultures
Autor: Mario Stančić, Ivana Canjuga, 26. 5. 2021.

Učenici VI. osnovne škole ponovo uspješni u Erasmus + KA2 projektu u virtualnoj mobilnosti u Italiji. Projekt se zove: Sharing Heritage and Real European Cultures.


Projekt S.H.A.R.E. Cultures jedan je od dva Erasmus+ KA2 projekta koji se provodi u VI. osnovnoj školi u Varaždinu. Glavna ideja projekta je pokazati učenicima različitosti, a istovremeno ujedinjenost Europe te kako se osjećati građaninom Europe, a pri tome ne biti ograničen granicama. Europski projekt Erasmus +KA2 održavao se virtualno putem aplikacije ZOOM u tjednu od 17. do 21.5.2021., a domaćini su bili Talijani. Zemlje koje su sudjelovale u projektu su Italija, Hrvatska, Češka i Španjolska. Projekt je trajao 5 dana, a učenici i učitelji koji su bili dio svega veoma su zadovoljni, jedino što bi bili sretniji da je mobilnost održana uživo. Učiteljice koje su sudjelovale u projektu su Karmen Holenda, Mihaela Vrbnjak Grđan te Tina Ivčić i ravnatelj Mario Stančić, a učenici su Andrej Martinez, Eva Sočković, Karlo Cecelja, Matilda Matovinović, Nika Kušen i Vili Kelemen.

Prvi dan je počeo upoznavanjem sudionika projekta te slušanjem „Ode radosti“ i govorom ravnatelja triju partnerskih škola. Učiteljica Vrbnjak Grđan nam je ispričala kako je bilo zanimljivo slušati poučne prezentacije o školama iz Italije, Španjolske i Češke. Najzanimljivija je bila prezentacija o stranim školama, gradovima i državama. Učenici su puno naučili o Italiji, Češkoj i Španjolskoj. Bilo im je jako zabavno igrati Kahoot kvizove.

Drugi dan je započeo u glavnoj sobi, a kada su se sudionici podijelili u određene grupe jako su se zabavili. Igrali su igre u kojima su trebali pronaći informacije o talijanskim regijama i nekim receptima, a učili su i o talijanskoj povijesti.

Treći dan upoznavali su Rim putem virtualnih prezentacija. Četvrti je dan donio spoznaje o hrani. Jela o kojima su sudionici naučili neke nove informacije i njihove recepte bila su tiramisu, lazanje, pasta Carbonara, keksi od čokolade, tjestenina s mesom i gljivama, artičokama i slično.

Završni dan započeo je završnim govorima svih učitelja pa je uslijedio video sa smiješnim trenutcima ovih 5 dana, a pomoću Padlet ploče, sudionici su na svjetsku mapu trebali upisati svoje najdraže trenutke s projekta. Svi su zadovoljni onim što su doživjeli, a posebno učiteljice Karmen Holenda i Mihaela Vrbnjak Grđan koje su bile oduševljene. „Prvi put sam sudjelovala u jednom međunarodnom, KA2, Erasmus projektu i dobrovoljno se javljam za sve ostale koji će doći. Izuzetno mi je drago što sam bila član naše ekipe u ovome projektu i iskreno bih preporučila ovakvu aktivnost svim kolegama i kolegicama.

Projekt je izvrsno osmišljen i jako mi je žao da se nije proveo uživo, već virtualno. No i ovako smo puno toga naučili o Italiji, a najviše od svega je važno stjecanje novih poznanstva i prijateljstva. Učenicima također preporučam sudjelovanje u ovakvim projektima jer pružaju vrlo mnogo toga na zabavan i naoko jednostavan način. Cilj ovog projekta je upoznavanje kulturne baštine Italije, Španjolske, Češke i Hrvatske. Jedinstvena mogućnost za upoznavanje kulture, povijesti, umjetnosti, gastronomije i školstva ovih zemalja.

Ostaju lijepe uspomene i imena novih prijatelja. Dakle, SHARE!“ rekla nam je učiteljica Holenda, dok je učiteljica Vrbnjak Grđan izjavila: „Sudjelovanje u EU projektima uvelike doprinosi razvoju komunikacije i širenju znanja i opće kulture. Upoznala sam mnogo zanimljivih osoba, povijest i arhitekturu Rima i gastronomiju Italije. Dakle, projekt je ostvario svoj cilj - dijeljenje i širenje kulture i baštine - Shering Heritage and Real European Cultures.“

Zadovoljni su bili i učenici. Vili Kelemen nam je ispričao kako je na projektu bilo zanimljivo i poučno, a Karlo Cecelja rekao je da je naučio mnogo o drugim zemljama te proširio znanje engleskog jezika. Andrej Martinez oduševljen je virtualnim razgledavanjem Rima, kao i drugi sudionici. „Pomoću ovog projekta naučila sam puno toga o kulturi, hrani i tradiciji Italije.

Domaćini su se jako potrudili približiti nam svoje znanje o njihovoj domovini, a mi smo provjerili sve naučeno kroz Kahoot kvizove na kojima smo bili jako uspješni. Zadnji dan projekta domaćini su nam dodijelili certifikate za sudjelovanje. Kroz projekt osim naučenih talijanskih kultura, upoznala sam mnogo novih prijatelja. Htjela bih ponoviti ovo predivno iskustvo još puno puta.“ Nika Kušen nije skrivala zadovoljstvo projektom.

Svi su imali isti cilj koji se i ostvario, mnogo su naučili, a istovremeno su se i zabavili. Domaćin sljedeće mobilnosti je Hrvatska i VI. osnovna škola Varaždin.

Ivana Canjuga

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju