preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2572795
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Učitelji VI. osnovne škole na Erasmus+ projektu u Irskoj
Autor: Marko Martinec, 21. 2. 2020.

Svladavanje izazova istraživačkom i projektnom nastavom u digitalnom okruženju.


Učitelj tjelesne kulture Tomica Kanoti i učitelj tehničke kulture Marko Martinec bili su na mobilnosti u Irskoj u sklopu Erasmus + KA1 projekta pod nazivom Svladavanje izazova istraživačkom i projektnom nastavom u digitalnom okruženju

U projekt su uključene partnerske škole iz Finske, Njemačke, Italije i Irske. Mobilnosti se provode tijekom školske godine 2019./2020. u kojoj sudjeluje po 2 učitelja.

Učitelji VI. osnovne škole Varaždin sudjelovali su na mobilnosti od 8. veljače do 16. veljače 2020. u irskom gradu Portlaoise, u školi „Holy Family Senior School“.

Domaćini iz „Holy Family Senior School“ upoznali su učitelje sa svojom školom, školskim sustavom, načinom rada i funkcioniranjem. U irskom obrazovnom sustavu osnovnoškolsko obrazovanje traje od 4  do 13 godine. Svu nastavu za jedan razred održava jedan učitelj, kao u RH prva četiri razreda.

Škola koju su posjetiti ima specifičnost da je podijeljena na dva dijela, na „Holy Family Junior School“ koju polaze učenici od 4 god. do 9 god. nakon čega automatizmom prelaze u „Holy Family Senior School“  koja se nalazi u istom dvorištu, ali funkcionira kao zasebna institucija sa svojim ravnateljem i svojim učiteljima. Dakle u „Holy Family Senior School“  obrazuju se učenici od 3. (10 god.) do 6. razreda (13 god.).

Nastava počinje u 9:00 sati i u bloku traje do 10:45 sati kada je odmor za užinu, koju učenici sami donose u školu i jedu u razredima u kojima imaju umivaonike i WC, te pod odmorima ne napuštaju svoju učionicu. Nakon odmora od 10 minuta nastava traje do 12:30 sati kada slijedi drugi odmor od 30 min tijekom kojeg učenici izlaze na školsko dvorište. Zadnji nastavni blok traje od 13:00 do 14:00 sati.

Školska godina započinje, kao i u Hrvatskoj, u rujnu i traje do lipnja, uz 183 školska dana i 25 nastavnih sati u tjednu. Osnovnoškolski predmeti su: Engleski jezik, Irski jezik, Matematika, Religija, Geografija, Povijest, Likovna umjetnost, Znanost, Glazbena kultura, Drama, Tjelesni odgoj, Socijalni i zdravstveni odgoj.

U irskim osnovnim školama nema ocjena već se samo vrše pismena testiranja iz engleskog jezika i matematike te se na temelju dobivenih rezultata određuje koji učenici trebaju dodatnu pomoć. Tu pomoć dobivaju kroz individualan rad ili rad u manjim skupinama (3-5 učenika) s učiteljima za podršku (support teachers). To su učitelji koji nemaju „svoj“ razred već im je zaduženje upravo rad s učenicima koji nisu na testiranju postigli zadovoljavajući rezultat. Takvih učitelja je u posjećenoj školi 13, a ukupan broj učenika je 750.

Također poseban odjel čine učitelji i asistenti s odgovarajućim vještinama koji brinu i rade s autističnom djecom. U tom odjelu rade dvije učiteljice i četiri asistenta koji brinu o dvanestero autistične djece.

Nakon osnovne škole svi upisuju srednju školu s općim predmetima u prve dvije godine. Nakon završenog drugog razreda srednje škole učenici imaju pravo uzeti tzv. tranzicijsku godinu tijekom koje ne pohađaju nastavu već volontiraju u raznim udrugama, crkvi, školi, javnoj upravi ili sl. Ta godina im služi za profesionalnu orijentaciju kako bi prema vlastitim afinitetima lakše odabrali zadnje dvije ili tri godine srednje škole određenog smjera.

Zadnji dan posjeta irskoj školi naši su učitelji iskoristili za prezentiranje Hrvatske, hrvatskog jezika i kulture, VI. osnovne škole Varaždin i samog grada Varaždina uz kadrove sada već legendarnog Špancirfesta.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju