preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2571344
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Boravak učitelja u Finskoj na Erasmus + projektu KA1
Autor: Mihaela Vrbnjak Grđan, 16. 1. 2020.

Učitelji VI. osnovne škole u novom EU projektu.


Varaždinska VI. osnovna škola sudjeluje u europskom projektu Erasmus+ KA1 koji podrazumijeva suradnju u svrhu savladavanja izazova istraživačkom i projektnom nastavom u digitalnom okruženju. Koordinator projekta je VI. osnovna škola Varaždin iz Varaždina, a u projekt su uključene škole iz Finske, Njemačke, Irske i Italije, kao zemlja partnera. Mobilnosti će se održati tijekom ove školske godine, a podrazumijevaju odlazak po dva učitelja iz škole koordinatora projekta u škole iz navedenih država.

Od 21.10.2019. do 29.10.2019. učitelji VI. OŠ Varaždin boravili su u Finskoj u gradu Lohja u osnovnoj školi „Tytirin koulu“ u sklopu projekta Erasmus +KA1.

Ravnatelj, Mario Stančić, dipl.ing.informatike i učiteljica kemije, prirode i biologije Mihaela Vrbnjak Grđan, prof. u Lohji su proveli devet dana. Mentorica Riikka Loukkaanhuhta ih je provela kroz sustav obrazovanja u Finskoj, način života i navike Finaca, te kroz povijest Finske.

Prisustvovali su nastavi i izvannastavnim aktivnostima koje navedena škola organizira za svoje učenike.

Učenici u Finskoj idu devet godina u osnovnu školu, nakon čega upisuju srednju školu, pa Sveučilište. Važno je naglasiti da  država financijski pomaže sve studente, a svi učenici tamo imaju organizirani besplatni topli obrok.

Sumativno vrednovanje počinje tek u šestom razredu osnovne škole, a do tada se vrednuje isključivo formativno. U razredu je od 12 – 18 učenika, učenici rade individualno, u paru ili u grupi. Zastupljena je istraživačka, eksperimentalna i projektna nastava.

Važno je naglasiti da škola nema zvona i da učenici tijekom dana nekoliko puta (neovisno o vremenskim uvjetima)  izlaze u prirodu i na igrališta.

Posjetili su i školu „Antilla koulu“ i upoznali se s organizacijom nastave kemije, biologije i fizike, koja je isključivo eksperimentalna, a provodi se u 7., 8. i 9. razredu osnovne škole.

Finski sustav obrazovanja se i dalje razvija, mijenjaju kurikulume, uvode školu bez zidova i drugo.

Tijekom provedbe projekta učitelji stječu brojna odgojno – obrazovna iskustva koja, u skladu s mogućnostima, implementiraju u nastavne procese i prenose ih drugim učiteljima. Učitelji iz Hrvatske mnogo su naučili i neke će stvari pokušati uvesti u VI. OŠ Varaždin.

Fotogalerija

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju