preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2572362
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Sveti Franjo Asiški - naš EKO svetac
Autor: Ljiljana Posavec Zavrtnik, 22. 5. 2014.

Na svečanosti podizanja Zelene zastave, 20.svibnja 2014. ,SVETI FRANJO ASIŠKI proglašen je  EKO SVECEM, UZOROM vjeroučenika naše škole u provođenju programa  EKO ŠKOLE.


Galerija

Za svog eko sveca i zaštitnika izabrali su  ga vjeroučenici izjašnjavanjem na satovima vjeronauka. Rezultat je to realizacije projekta „Sveti Franjo Asiški-i moj eko svetac“ čiji je autor i pokretač u realizaciji u šestim razredima, a kasnije uz suradnju i ostalih vjeroučitelja na razini cijele škole bila vjeroučiteljica Ljiljana Posavec  Zavrtnik.

Želju učenika da sveti Franjo Asiški bude proglašen svecem zaštitnikom eko škole za sve vjeroučenike, odobrilo je Učiteljsko vijeće škole na svojoj sjednici 7.svibnja 2014.godine.

Kako vjeroučenici doživljavaju svetog Franju Asiškog i što su o njemu naučili pokazali su u svojim stvaralačkim likovnim i pismenim radovima. 

 

Sveti Franjo Asiški - moj EKO svetac

Kako bismo upoznali naše vršnjake sa životom sv.Franje Asiškog, mi učenici šestih razreda VI.OŠ Varaždin odlučili smo uprizoriti nekoliko zgoda iz njegova života u igrokazu pod nazivom:”Sv. Franjo Asiški-moj EKO svetac”.

Igrokaz je osmislila vjeroučiteljica Ljiljana Posavec Zavrtnik. Ona je također okupila glumačku ekipu i režirala predstavu. Kako smo uvježbavali igrokaz, tako smo došli na ideju da proglasimo sv.Franju EKO svecem naše škole . Igrokaz smo odglumili pred našim vršnjacima, ravnateljem, nekim profesorima, roditeljima i gostima iz župe sv.Vida. Svima se naš igrokaz jako svidio .

Vjeroučiteljica  Ljiljana je, nakon dozvole ravnatelja, s drugim vjeroučiteljima naše škole provela anketu izjašnjavanja vjeroučenika o izboru svetog Franje za eko sveca  uzora i zaštitnika naše EKO škole  u svim razredima naše škole. Budući da su  gotovo svi vjeroučenici u anketi izabrali svetog Franju za EKO sveca škole,naš je igrokaz o svetom Franji dobio svoje mjesto u programu svečanosti podizanja Zelene zastave.  Ove je godine podizanje Zelene zastave bilo posebno svečano jer je naša škola dobila zlatni status EKO škole, pa smo se i mi posebno potrudili te redovito dolazili na probe. Iako je na probama vladala malo veća disciplina, to nimalo nije utjecalo na naš moral. Dječaci su nas uveseljavali raznim šalama, a svirači veselim pjesmama.U programu podizanja Zelene zastave sudjelovalo je mnogo učenika i učenica,a naš su igrokaz o svetom Franji ovaj puta  gledali svi učenici naše škole, svi profesori,ravnatelj,pedagoginja,drugi djelatnici škole, franjevci , gradonačelnik i drugi gosti ove školske svečanosti. Nakon našeg igrokaza sveti Franjo Asiški proglašen je eko svecem uzorom vjeroučenika naše škole u provođenju programa Eko škole.

Sviđa mi se sv.Franjo jer je bio pošten i dobar.Svi se nadamo da ćemo uskoro moći ponovno sudjelovati u sličnom projektu.

Tija Vrček, 6.d šk. god. 2013. / 2014.

 

Sveti Franjo Asiški - moj EKO svetac

Franjo Asiški  rođen je 1181/1182 odine u  Asizu. Pravim imenom Giovanni Francesco Bernardone utemeljitelj je franjevačkog reda. Bio je sin Pietra Bernardonea, trgovca u Asizu , i francuske plemkinje  Pice Bourlemont. Prema jednoj pretpostavci ime Franjo nadjenuto mu je zbog majčina porijekla, a prema drugoj dao mu ga je otac zbog trgovačkog uspjeha što ga je imao u francuskoj pokrajini Provansi. U mladosti je vodio veseo, bonvivanski život. Za vrijeme rata s Perugiom 1202.-1203. pada u zarobljeništvo, da bi nakon oslobođenja iz zarobljeništva, prilikom razmjene zarobljenika, teško obolio. U zarobljeništvu i za vrijeme bolesti doživljavao je duboke psihološke promjene koje nalaze svoj izraz u njegovoj novoj koncepciji religioznosti. Nakon ozdravljenja, 1204.-1205. nastoji se priključiti križarima, no stigavši do Spoleta ponovno se razbolio i vratio kući. Nakon toga iskustva, potaknut i noćnim viđenjem, povlači se u prirodu i samoću, a druži se sa siromasima, te odjeven u vreću poslužuje gubavce. Nakon viđenja u crkvici svetog Damjana u Asizu, u kojem mu Krist s križa kaže: »Franjo, idi i obnovi moju Crkvu«, počinje popravljati tu ruševnu crkvu. Sugrađani su ga ispočetka smatrali čudakom, pa i luđakom, ali njegovo propovijedanje o apsolutnom evanđeoskom siromaštvu u doba oštro naglašenih klasno-ekonomskih razlika u feudalnom društvu nalazi pristalice među narodom i siromašnim slojevima građanstva. Broj Franjine pokorničke braće s vremenom je sve više rastao te se pokret svetog siromaštva širi velikom brzinom i postaje prijetnja za privilegirani položaj klera. Kako bi suzbio tu opasnost papa Inocent III. poziva Franju pred sebe i nakon što dobiva obećanje da će pokret poštivati sva svjetovna prava Crkve i bespogovorno poštivati papin autoritet odobravana njegovo djelovanje, odnosno potvrđuje 1209. osnivanje novog - franjevačkog reda, čiji službeni naziv glasi Ordo fratrum minorum (Red manje braće). Godine 1212. Franjo Asiški i Klara HYPERLINK  osnivaju i žensku granu reda - Klarise. Dvije godine prije smrti Franjo je na svojem tijelu dobio Isusove rane tj. stigme. Sv Franjo Asiški umro je 3. listopada 1226.

Franju Asiškog izabrala sam za svog EKO sveca jer je njegov način života zadivljujući. On je mogao dobiti sve što je poželio jer mu je tata bio bogat, ali se svega odrekao zbog vjere u Boga i vjerovanja DA NIJE SREĆA U NOVCU I MATERJALNIM STVARIMA NEGO JE SREĆA U DOBROM DJELU. Sv. Franjo uči nas da moramo voljeti sve stvoreno ma kako to smiješno zvučalo, jer svi smo mi BRAĆA.

Mirta Sedlar, 6.d šk. god. 2013. / 2014.

Likovni radovi

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju